Možete li zatrudnjeti za vrijeme menstruacije?

Možda će neke začuditi, ali ovo pitanje: "Može li se zatrudnjeti za vrijeme mjesečnice?" u stvari je veoma često. Odgovor je ukratko: da. U stvari, ne postoji vrijeme kada je u potpunosti sigurno vrijeme za nezaštićen seks.

Prije nego krenemo objašnjavati zbog čega je moguće zatrudnjeti za vrijeme menstruacije, korisno je znati kako uopće dolazi do trudnoće. Žensko tijelo doživljava nešto što s zove ovulacija. Ovulacija se dešava kada se zrela jajna stanica (ili više njih) oslobađa iz jajnika i to je plodno razdoblje ženskog ciklusa. Svaki mjesec u jajnicima sazrijeva nekoliko jajnih stanica, a obično jedna izlazi u jajovod i tada je spremna da je oplodi spermij. Jednom kada dođe do susreta spermija i jajne stanice, rezultat može biti trudnoća. Stijenka maternice u ovo se vrijeme podebljava, kako bi se pripremila za začeće. Tako zadebljana stijenka maternice spremna je da primi oplođenu jajnu stanicu iz koje će se razviti dijete. Ukoliko ne dođe do oplodnje, razine estrogena i progesterona se smanjuju, zadebljana stijenka maternice se ljušti te dolazi do pojave krvarenja, tj. menstruacije.

Šanse da zatrudnite za vrijeme menstruacije manje su nego u drugim trenucima ciklusa, no to je svejedno moguće. Evo zbog čega:

Vaša menstruacija nije uvijek ista: žene imaju veoma različite menstrualne cikluse i mnoge imaju krvarenja (to nije menstruacija) između ciklusa. Stres, bolest i mnoge druge stvari mogu uzrokovati izostanak krvarenja ili krvarenje i kad nemaju menstruaciju, pa je lako pogriješiti kada ste točno imali menstruaciju. Pa je teško izračunati i plodne, odnosno neplodne dane.

Ovulacija nije pouzdana: žene otpuštaju jaje otprilike 12 do 16 dana prije menstruacije, no to se može dogoditi i prije ili kasnije. Osim toga, žene kojima menstruacija izostaje jer imaju malu kilažu (ili preveliku), jer doje, jer su pred menopauzom, imaju neku bolest ili uzimaju neke lijekove, mogu imati potpuno nepredvidivu ovulaciju.

Spermiji dulje žive: Istraživanja su pokazala da spermij u tijelu može preživjeti i do 7 dana, iako je prosječni vijek 3-4 dana. Trudnoća se može desiti i za vrijeme menstruacije zbog toga što spermij može u tijelu ostati nekoliko dana, a vama se može dogoditi da ovulirate ubrzo nakon menstruacije

Ako se želite zaštititi od neželjene trudnoće, pametno je koristiti neku vrstu kontracepcije svaku put kada imate spolne odnose, s menstruacijom ili bez nje. Ako imate pitanja oko toga koja je vrsta kontracepcije najbolja za vas, porazgovarajte o tome sa svojim ginekologom.

zena.hr