Marija Ćorić: Sretan Vam Dan državnosti, drage žene

žene, nasilje, nasilje nad ženama, Marija Ćorić

... da se muškarci i žene ne mogu jednako tretirati, odnosno da se žene i muškarci ne mogu staviti na istu poziciju. Gori Internet od komentara, osuda, kritika upućenih konzervativnom Erdoganu i njegovim stavovima u kojima se poziva na Islam. Izravno je prozvao feministice čiji su stavovi suprotni učenjima Islama, no budimo realni, ne samo Islama, nego, ako ćemo pravo govorit, i Kršćanstva, te svih drugih religija.

Piše Marija Ćorić

Prenešena je ova informacija i u našu zemlju Bosnu i Hercegovinu, koja danas slavi Dan državnosti. (Država Bosna i Hercegovina, ženskog roda, žilava, otporna, kad izgleda da će se raspasti, ona ustane još jača, još bolja, u inat... kao i žene koje se rađaju na ovom podneblju.)

Reagiraju žene, na isti način kao u cijelom svijetu.
Jutros sam bila u posjeti u bolnici. Upoznala sam ženu koja 17 (slovima: sedamnaest) godina živi sa mužem alkoholičarom, trpi njegova zlostavljanja fizička i psihička. Mnogo je i za napisati, a ne za proživjeti! Nije ona samo meta njegovih iživljavanja, već i njihova kćerka.

Ona je u bolnici, jer se liječi od depresije!!! Bila je kaže i nedavno na liječenju, pa su je otpustili kući i vratila se nakon tjedan dana. Nikad nije došao ni nazvao da upita kako je. Ona je sigurna tu, ali njezino dijete je samo kući s Njim! Kaže ne može ga ostaviti, nema kud! On se ne liječi! Nije njemu potrebno, u selu kažu, ona ''nije dobra''! U stvari, on se na njima liječi!

Nema ona snage, nema volje, nema ni tuge u njoj više, prazno tijelo, izmrcvareno psihički i fizički. Ne jede, ne pije i ne spava. A liječi se čekajući povratak u svoju tamnicu, u pakao koji ju čeka na mjestu gdje bi trebala biti najsigurnija na svijetu, u svom domu. Liječi se - umirući od straha!

Ne znam da li sam feministica, odgojena sam da poštujem svačija prava, da volim ljude (i jako mi smeta kad netko kaže: ljudi i žene - kao da žene nisu ljudi), ne miješam se u tuđe živote, duboko poštujem i cijenim ljudsko dostojanstvo, slobodno mogu reći da ne volim nikoga tko ponižava bilo koje živo biće na svijetu, a još više mrzim privid nemoći, ili lažne moći, koji nam se serviraju u svakodnevnom životu.

Slažem se sa Erdoganom, nismo jednaki, nije prirodno i nikada neće ni biti! Muškarci su fizički jači, mame su ih odgajale (čast izuzetcima) na način da žena može biti vladarica svijeta, ali ručak mora skuhat, veš oprat i kuću pospremit. Progutat će i uvrede i primit udarce šuteći! I onda je prava žena! Sve je više nasilja oko nas, sve više žena se povjerava svojim prijateljicama, sve više prijatelja opažaju da nešto nije u redu... A malo tko poduzme bilo što da konkretno pomogne, jer rijetke su žrtve koje same sebi mogu pomoći. Život bi bio prekrasan kad bismo u cijelosti poštivali i provodili sve što nam religije nalažu, a ne samo djelimično, ovisno o situaciji u kojoj se nalazimo.

Feministice se, uglavnom, bore za nadmetanje u pravima sa civiliziranim, pristojnim i kulturnim muškarcima. Tko se bori za prava ovih žena nad ženama nad kojima je sezona lova otvorena svakoga dana, čije su noći zarobljene u jaucima, čija jutra sviću među zidovima obojenim njihovom vlastitom krvlju koju same čiste, čija su lica puna modrica prikrivena šminkom da se ne primjeti?! A opet izlaze u svakodnevni život boreći se sa osmijehom na licu, sve dok se ne slome ili dok zauvijek ne zatvore oči pod šakama onih koji su je trebali čuvati kao kap vode na dlanu.
Danas je i Dan borbe protiv nasilja nad ženama! Imamo i mi udruga, deklaracija, programa, svega i svačega, kao i sav demokratski i civiliziran svijet. Teoriju koja nema nikakve veze sa praksom! Jednoga dana, kada ove žene ostvare svoje pravo, temeljno ljudsko, pravo na život - onda možemo razmišljati o feminizmu.

Sretan Vam Dan državnosti, drage žene, koje strepeći iščekujete u kakvom će se izdanju pojaviti čovjek vašeg života, hoće li ručak kojega ste same zaradile i pripremile završiti na zidu zajedno sa pokojim vašim zubom, jer mu nije po volji!
Drage moje, progovorite, potražite pomoć, uvijek će se naći netko tko će pružiti ruku. Progovorite prije nego što vas usmrte ruke koje su vas trebale milovati!
Jake ste, žilave i otporne, kćeri ove zemlje koja danas slavi - unatoč svemu.