Jesu li vaša stopala spremna za pokazivanje?

njega stopala, zima, noge, pomoć, noge, žene, muškarci, noge, brijanje, greške, trikovi, savršene noge, stopala, njega stopala, ljeto, noge, savršene noge, njega, znakovi, stopala, strije, kao se boriti protiv strija, noge, ljeto
Prije nego uskočite u sandale i japanke pedikura je obavezna. Odlazak u salone gdje će to obaviti stručne osobe se svakako preporuča, no ukoliko vaš kućni budžet ne dopušta redovito njegovanje u salonima ovaj pothvat možete obaviti i kod kuće.

Koža
Tvrda i suha koža je normalna pojava poslije jesenske i zimske tvrde obuće i čarapa koja se s godinama pogoršava. Kako bi vaša stopala ponovno bila meka i glatka omogućite im dnevnu hidrataciju u obliku kupke.

Odstranite lak s noktiju i napunite lavor toplom vodom te dodajte mirisne soli ili par kapi eteričnog ulja poput lavande, čajevca i eukaliptusa koji imaju protubakterijski i protugljivični učinak. Uronite noge u kupku i ostavite ih tako 15 minuta.

Stopala ćete kod kuće najbolje obraditi uz pomoću rašpe za stopala. Višak kože prvo obradite grubom stranom rašpe, a zatim završite nježnom. Nikako ne preporučujemo korištenje skalpela. Pedikuru završite nanošenjem hidratantne ili masne kreme ili ulja s hranjivim sastojcima kako bi nahranili kožu.

Nokti
Nakon što ste završili sa stopalima posvetite se noktima. Oni s godinama postaju sve čvršći zato kako bi ih lakše i ljepše obradili prije spavanja u nokte dobro utrljajte vazelin. Nokte odrežete ravno, neka ostanu četvrtastog oblika te samo malo zaobljeni na uglovima.

Nemojte ih duboko rezati sa strane jer si možete napraviti problem s urastanjem noktiju. Ukoliko postoji višak kožice koji je prešao na nokte, pogurajte ga drvenim štapićem ili odrežite škaricama. Kako bi vaši nokti zablistali površinu zagladite rašpicom za poliranje.

I ostaje vam još samo lakiranje. Imate li široku površinu nokta, nemojte lakirati nokte do kraja sa strane, tako će izgledati uži. Lakiranje je kvalitetnije ukoliko nanesete dva sloja laka. Želite li samo sjaj odaberite neutralni ili prozirni lak.

Problemi s venama i kapilarama
Tijesne traperica i šarene tenisice vrlo su atraktivan modni izričaj, no malo tko razmišlja o ataku koje takva odjeća i obuća imaju na ionako najopterećeniji dio našeg tijela: noge i stopala.

Zbog dugog sjedenja u uredu ili stajanja na radnom mjestu noge izložene najvećem pritisku od svih organa. Loša cirkulacij rezultira nagomilavanjem tekućine u donjem dijelu nogu kao i sve češćim pucanjem kapilara i vena.
Bez obzira jeste li skloni pucanju kapilara i oticanju nogu te nosite li zatvorenu obuću i usred ljeta ili vjetrite svoja stopala u prozračnoj obući, vaše će noge s vremenom postajati sve osjetljivije. Ako ste pušač svi se ovi simptomi pojačavaju.

Te jhe simptome moguće znatno ublažiti. Najefikasnija je preventivna njega, što znači započeti prije nego nedostaci postanu vidljivi i bolni. Nema goreg nego skinuti se u sandale i pokazati 'plavetnilo' nogu ili 'buhtle' na stopalima.

Tuširanje nogu i stopala ujutro i navečer naizmjenično toplom i hladnom vodom te podizanje na jastučić kad god to možete tijekom dana odličn aje pomoć umornim nogama.

Za vene i kapilare odlična preventiva pomoć su kozmetički preparati koji ih svojim prirodnim sastavom učvršćuju, pospješuju cirkulaciju i sprečavaju gomilanje tekućine. Najbolji su preparati na osnovi divljeg kestena i borovice s dodacima poput eukaliptusa, mente i lavande, koji će dodatno relaksirati i otkloniti umor.

Ne želite li da vaša stopala neugodno vonjaju i postanu sklona gljivičnim infekcijama, te od neudobnih cipela dobiju ružnu koru na petama, njegujte ih ujutro i navečer s nekim od preparata na bazi čajevca, lavande i mente, koji djeluju antiseptički i opuštajuće. Pri tom su uvijek bolji balzami čija će podloga ujedno omekšavati suhu i ogrubjelu kožu peta.

zadovoljna.hr