Jedan nutricionist predlaže ovih 6 stvari za ublažavanje simptoma PMS-a

pms

No, istraživanja su pokazala da je to sve moguće ublažiti uz kombinaciju prehrane i vitamina, objašnjava nutricionist Rick Hay.

Tako primjerice konopljika pomaže u liječenju fizičkih i emocionalnih simptoma, konzumiranje hrane bogate B vitaminom također ima izuzetno blagotvorni učinak na organizam. Hay otkriva sedam jednostavnih koraka koji bi mogli ublažiti tih groznih nekoliko dana svakog mjeseca jedne žene.

1. Uzimajte magnezij

Ako patite od PMS-a probajte uzimati magnezij citrat dnevno (ne magnezijev oksid). To će smanjiti razinu stresa i tjeskobe te pomoći kod glavobolje i grčeva mišića. Istraživanja su pokazala da su žene koje su uzimale 400 mg magnezija dnevno uspjele smanjiti napetost, bol grudi, debljanje, vrtoglavicu i glavobolje povezane s PMS-om .

2. Ne zaboravite na B vitamin

Uzimajući prirodni B kompleks dodatno ćete smanjiti simptome - pogotovo ako se osjećate loše raspoloženi, anksiozni ili vam nedostaje energije. Jedna studija, objavljena u časopisu American Journal of Clinical Nutrition, pokazala je da redovito uzimanje B-kompleksa vitamina ili hrane bogate tim vitaminom može pomoći u smanjenju rizika od razvoja PMS-a za oko 35 posto. Pronaći ćete ga u orašastim plodovima, siru, bademima, govedini, smeđoj riži, kikirikiju, sjemenkama suncokreta, orasima...

3. Probajte konopljiku

To je jedna od najučinkovitijih biljaka koja pomaže u PMS-u. Naziva se i divlji biber ili drvo čednosti, jer su je koristili monasi za smanjenje seksualnog nagona, zbog utjecaja na hormonalni status. Primjenjuje se preko 2500 godina za regulaciju menstrualnih poremećaja, a znanstvena istraživanja potvrđuju njezinu učinkovitost.

Jedna studija provedena na japanskim pacijenata otkrila je da uz redovitu konzumaciju smanjuje razdražljivost, depresivno raspoloženje, bijes, glavobolju, nadutost, punoću dojki, probleme kože, umor, pospanost, nesanicu... Rezultati su posebno učinkoviti ako se koristi kroz tri ciklusa.

4. Jedite kelj

Kelj je jedan od najboljih biljnih izvora kalcija koji izuzetno dobro utječe na smanjenje simptoma PMS-a. Možete ga jesti sirovog u salatama ili iskoristiti za smoothieje te uz dodatak mlijeka, kikiriki maslaca, kockica leda i kruške može biti odlična zamjena za doručak.

5. Ne zaboravite na omega masne kiseline

Uzimanjem omega-3 masnih kiselina 45 dana smanjuju se simptomi PMS-a uključujući depresiju, nervozu, tjeskobu i nedostatak koncentracije, kao i one fizičke simptome kao što su nadutost, glavobolja i bolne grudi. Iako još nije točno utvrđeno, ali čini se da omega masne kiseline utječu na određene hormone i neurotransmitere poput serotonina i dopamina koji utječu na učinak PMS-a.

6. Probajte klorelu

Klorela je jednostanična, okruglasta alga zelene boje. Raste u slatkim vodama, a nastala je prije oko dvije i pol milijarde godina te je među najstarijim oblicima života na Zemlji. Poznata je kao superhrana, odnosno prehrambeni dodatak izvanredne nutritivne vrijednosti.

Jedna je od rijetkih jestivih vrsta vodenih algi. Jedan od razloga zašto neke žene pate od PMS-a, a druge, ne treba tražiti i u funkciji jetre, ona je odgovorna za detoksikaciju viška hormona iz našeg sustava, a ako ne funkcionira dobro, javljaju se PMS poteškoće. Klorela može pomoći u detoksikaciji jetre.