Evo zašto žene ne bi trebale nositi tange

Postoji li veza između gaćica i našeg zdravlja? Koja je zapravo funkcijadonjeg rublja, od kakvog bi materijala ono trebalo biti i jesu li nam stidne dlačice nepotrebne? Evo što na tu temu kažu stručnjaci...

Nositi gaćice ili ne?

Nositi donje rublje ili ne, vječno je pitanje koje se mota po glavi mnogim ženama, pogotovo onima koje nose uz tijelo pripijene haljinice ili tajice. Premda je to stvar osobnog izbora, stručnjaci ipak daju glas u korist donjeg rublja. A zašto? Odgovor je vrlo jednostavan - bakterije i gljivice razmnožavaju se tamo gdje je vlažno i toplo.

Tange - most za bakterije

Volite li tange, sljedeća rečenica neće vam se nimalo svidjeti. Tangice, naime, predstavljaju pravi most za bakterije iz probavnog trakta koje na lak način mogu doći do vagine i izazvati neugodne vaginalne infekcije ili pak upale mokraćnih puteva. Ta je opasnost pojačana prilikom vježbanja, jer tange imaju tendenciju pomicanja naprijed-natrag.

Ne očajavajte, jer postoji široka lepeza donjeg rublja koje će vam pružati bolju zaštitu, a da pritom ne umanji vaš seksepil.

Čipka ili pamuk?

Rublje od satena i čipke nije mudro svakodnevno nositi, pogotovo ukoliko redovito odlazite na fitness, jer izazivaju iritaciju kože. Ako već imate seksi rublje od takvog materijala, radije ga sačuvajte za neke specijalne trenutke sa svojim partnerom. Ljubiteljicama fitnessa stručnjaci preporučuju pamučno donje rublje ili pak ono od sintetike nove generacije koje će vas sačuvati od vlage.

Ukoliko puno trčite, bilo bi dobro da imate donje rublje bez naglašenih šavova. Stručnjaci tvrde kako su specijalne tkanine od koje se izrađuje oprema za fitness čak i bolje od čistog pamuka jer su rastezljive, daju potporu i puno nas učinkovitije čuvaju od znoja. Usto, tu su i ugrađene tkanine s antibakterijskim djelovanjem koje nam čuvaju zdravlje i štite nas od neugodnih mirisa.

Stidne dlačice imaju zaštitnu ulogu

Nakon depilacije intimnog dijela tijela žene se osjećaju puno čišće i urednije, a neke depilaciju smatraju i obaveznom higijenom. Međutim, stručnjaci upozoravaju kako uklanjanje stidnih dlačica u potpunosti može donijeti više štete nego koristi. Naime, stidne dlačice imaju zaštitnu ulogu i čuvaju spolne organe kao i kožu koja je na tom dijelu osjetljivija.

"Rublje od satena i čipke nije mudro svakodnevno nositi, pogotovo ukoliko redovito odlazite na fitness" Njihovom depilacijom nestaje taj zaštitni sloj i otvara se put oštećenjima kože, ranama nastalima od urastanja dlačica pa čak i spolno prenosivim bolestima. Ukoliko vam bikini zona nije dovoljna i želite ukloniti sve dlačice u međunožju, birajte kvalitetno donje rublje koje će vam pružiti dovoljnu zaštitu.

Što kad dođu 'oni dani u mjesecu'?

Ukoliko se tijekom mjesečnice osjećate dobro, nema potrebe da preskačete svoju redovitu tjelovježbu ili pak da na sebe navlačite troje gaćica kako biste bili sigurni da nećete 'procuriti'. Tamponi ili ulošci, stvar je sasvim osobnog izbora, ali dakako da bijele tajice u tom trenutku baš i nisu idealno odjevno rješenje.

Stručnjaci nastoje srušiti veliki mit prema kojemu bi žensko međunožje uvijek trebalo mirisati poput cvijeća, jednostavno ukazujući na činjenicu kako žene u svojim preponama imaju apokrine žlijezde pa su ne odveć ugodni tjelesni mirisi - neizbježna pojava. Naravno da se osobnom higijenom može puno toga učiniti - blagi sapun i kratki tuš u sekundi će otkloniti vaginalni miris. Međutim, primijetite li neki neuobičajeni miris, svakako se trebate posavjetovati s liječnikom.

zadovoljna.dnevnik.hr