Evo kako muškarci zapravo vide svoje prijateljice

Znanstvenici na čelu s April Bleske-Rechek, sa sveučilišta u američkoj saveznoj državi Wisconsin, svojim su novim istraživanjem došli do saznanja kako muškarci i žene ne mogu biti prijatelji na isti način na koji prijateljski odnos mogu održavati heteroseksualne osobe istog spola, bez obzira žele li one to, prenose britanski mediji.

Razlog ovomu je taj što, priznali oni to ili ne, muškarci svoje prijateljice promatraju kroz seksualnu prizmu, a ovo je istraživanje samo službeno potvrdilo ono što ljudi znaju već dosta dugo vremena, samo su odbijali priznati.

Istraživanje je uključilo ispitivanje 88 parova suprotnog spola i studentske dobi koji su odgovarali na pitanja o privatnom životu. Samo su parovi bili uključeni u istraživanje kako bi se isključili pojedinci umiješani u jednostrane odnose.

Svim sudionicima obećano je kako njihovi odgovori nikad neće biti podijeljeni ni s kim drugim, kako bi ih se potaknulo na potpunu iskrenost. Neka od postavljenih pitanja bazirala su se na tome kako je svaki prijatelj promatrao drugog prijatelja u seksualnom smislu i jesu li ikada osjetili privlačnost prema svom prijatelju, te na koje načine.

Nimalo iznenađujuće, nakon obrade svih prikupljenih podataka znanstvenici su utvrdili kako muškarci vrlo često svoje ženske prijateljice promatraju kroz seksualnu prizmu. S druge strane, velika većina ispitanica priznala je da svoje muške prijatelje ne promatra u seksualnom smislu te da prema njima ne osjećaju seksualnu privlačnost.

Kako bi potvrdili rezultate, istraživači su isto ovo istraživanje primijenili na sudionicima znatno zrelije dobi, pa su se među ispitanicima sada našle osobe u dobi između dvadesetih do šezdesetih godina. U ovom eksperimentu muškarci su sve manje promatrali žene u seksualnom smislu, dok su starije žene pokazivale više interesa u promatranju svojih muških prijatelja kroz seksualnu prizmu za razliku od svojih mlađih kolegica. Kao rezultat ovog, u svojim srednjim godinama većina žena upustila se u seksualni odnos sa svojim muškim prijateljem.