Atraktivne žene teže dobivaju posao zbog ljubomore drugih

...u tim odjelima, pokazuju studije na Ben Gurion Sveučilištu u Izraelu.
Atraktivne žene teže dobivaju posao zbog ljubomore drugih

Kandidatkinje za posao koje su, uz životopis, poslale i fotografije, najmanje su se zapošljavale, otkriva studija, dok su najveće šanse imale one koje ju nisu ni slale, prenosi poratl 24 sata.hr.

Žene atraktivnog izgleda imaju dva puta veću vjerojatnost da dobiju odbijenicu za razgovor za posao nego neatraktivne, a kao glavni razlog tome je ljubomora drugih žena koje rade u tim odjelima, pokazuju studije na Ben Gurion Sveučilištu u Izraelu. Kod muškaraca je sasvim suprotno i veću vjerojatnost za zaposlenje imaju atraktivni muškarci, pokazalo je istraživanja Izraelaca na temelju 5000 poslanih životopisa.

Na više od polovice životopisa istraživači su stavili sliku, a povratnu informaciju o poslu je dobilo 19,9 posto atraktivnih muškaraca, 13,7 posto prosječnih te samo 9,2 onih koji nisu poslali sliku. Žene koje nisu poslale fotografiju imale su najveću vjerojatnost da će dobiti posao, 22 posto više nego prosječne i čak 30 posto više nego atraktivne žene.

Diskriminacija atraktivnih žena varira o tome tko zapošljava. U agencija za zapošljavanje, gdje kandidat neće direktno raditi za tvrtku, izgled ne čini razliku. Međutim, ukoliko se radi izravno za tvrtku, atraktivna žena ima dva puta manje šanse za poziv na posao.
- Ovo je prvi rad koji istražuje diskriminaciju ljepote u procesu zapošljavanja na tržištu rada, a ne u laboratoriju i primjetno je kažnjavanje lijepih žena - kaže ekonomist Bradley Ruffle.

Nakon eksperimenta , istraživači su kontaktirali osobe u tvrtki koje odlučuju koga zvati i utvrdili da u 96 posto slučaja odlučuju žene, koje u prosjeku imaju 29 godina i slobodne su.

- To je povezano s ljubomorom s kojom bi se mogle suočiti kada na radnom mjestu imaju mladu, atraktivnu konkurenticu. I to je uistinu primarni razlog za nezapošljavanje - kaže Ruffle.