5 'ženskih' hormona: Promjene su krive za loš libido, umor...

čokolada, bijela čokolada, tamna čokolada, hormoni, raspoloženje, žene

Estrogen

Ovaj spolni hormon priprema maternicu za začeće, odgovoran je za libido i utječe na imunitet. Estrogen tijelu šalje signale rasta, potiču rast dojki i kosti. Međutim, povećana razina ovog hormona može pogoršati simptome PMS-a, povećati rizik od raka dojke i probleme s plodnosti. Manjak se povezuje s osteoporozom, neregularnim menstrualnim ciklusom i umorom te nesanicom. Važno je održavati zdravu tjelesnu težinu jer mršavost može smanjiti proizvodnju estrogena, osobito estradiola. 

Progesteron

On pripada skupini steroidnih hormona i zajedno s estrogenom sudjeluje u regulaciji menstrualnog ciklusa i pomaže u održavanju trudnoće. On uravnotežuje rad ostalih hormona. Progesteron djeluje kao blagi sedativ i poboljšava san, no manjak se povezuje s artritisom, policističnim jajnicima, umorom, depresijom i bolnim grčevima kod menstruacije. Razina progesterona se u trudnoći prirodno povisuje, a višak nema negativan utjecaj na zdravlje. 

Testosteron

Ovaj hormon nije samo muški, on se u manjoj mjeri luči i u janjcima te nadbubrežnim žlijezdama. Nužan je za redovitu ovulaciju i dobar libido. Višak testosterona povezuje se s aknama, peruti, pojačanom dlakavosti na neobičnim mjestima i debljanjem.
Manjak testosterona kod žena se manifestira padom seksualne želje i lošim raspoloženjem.

Prolaktin

Ovaj hormon izlučuje hipofiza u mozgu, a tijekom trudnoće ima utjecaja na metabolizam majke i fetusa. U kasnijoj trudnoći i nakon porođaja stimulira sintezu i izlučivanje mlijeka. Višak prolaktina smanjuje libido i može potaknuti simptome nalik na one u menopauzi. Čak se i blago povišene razine povezuju s izostankom ovulacije. Manjak može izazvati gubitak mlijeka nakon porođaja, a iako su druge tegobe rijetke moguće su slabije reakcije imuniteta na određene infekcije.

Folikulostimulirajući hormon

Ovo je hormon koji se sintetizira i izlučuje u prednjem režnju hipofize. FSH zajedno s luteinizirajućim hormonom (LH) ima važnu ulogu u spolnom sustavu. Oni potiču rast i sazrijevanje Graafova folikula u jajniku. Kad taj folikul pukne na površinu izlazi zrela jajna stanica. Višak ovih hormona povezuje se problemima s pamćenjem, nesanicom i aknama. Manjak može uzrokovati probleme s plodnosti i ovulacijom, piše Your Hormones.

Izvor: 24sata.hr