5 razloga zašto nam kasni mjesečnica

pms, bol, ublažavanje, menstruacija, seks, zdravlje, mjesečnica, bol, lijek, žene, problemi, menopauza, uši, zujanje, žene, pogreške, usamljenost, ljudi, stvari, zdravlje, uši, zujanje, zdravlje, razlozi, žena, mjesečnica, sunčanje, obim menstrualnog krvarenja, mjesečnica, razlozii, pms, djevojke, cure djevojke, stvari, tamponi, savjeti, način, promjena vremena, tvrdoglavost, život, umor, vježbanje, glazba, znakovi, život

1. Nagli gubitak težine i ekstremno vježbanje

Ako ste naglo izgubili velik broj kilograma, postoji mogućnost da se vaš ciklus poremeti ili pomakne.

Isto vrijedi i za osobe koje se prepuštaju ekstremnom vježbanju. Ovo je evolucijski način zaštite ženskog tijela od mogućnosti da zatrudni u trenucima velikog napora i stresa.

2. Kontracepcijska sredstva

Propuštena mjesečnica može biti i nuspojava uzimanja kontracepcijskih sredstava, kao što su tablete, injekcije ili spirala. Ginekolozi napominju da je nedostatak mjesečnice u kontroliranim uvjetima ponekad dobrodošao prizor, te da ne treba izazvati paniku ako ste pod nadzorom liječnika.

"Stres, kontracepcijska sredstva i pretjerano mršavljenje česti su uzroci gubitka mjesečnice ili njenog kašnjenja. "

3. Stres

Na kašnjenje mjesečnice mogu utjecati i traumatični događaji poput smrti ili bolest bliske osobe, prekida veze, preseljenja ili gubitka posla. Izniman stres, naime, utječe na dio mozga hipotalamus koji regulira velik dio hormona u tijelu, između ostalog i menstrualni ciklus.

4. Preuranjena menopauza

Kada žene mlađe od četrdeset godina imaju problema s hormonalnom uravnoteženošću, dublji razlog za to može biti preuranjena menopauza. Uz izostanak mjesečnice simptomi uključuju 'valunge' (iznenadne nalete vrućine), noćno znojenje i suhoću vagine.

5. Bolest

Ako niste trudni i ne možete objasniti izostanak mjesečnice na bilo koji drugi način koji smo naveli, zatražite pomoć liječnika i ginekologa. Izostanak i kašnjenje mjesečnice mogu biti povezane i s bolestima kao što su policistični jajnici, celijakija ili problemi sa štitnjačom.

Izvor: zadovoljna.hr