5 namirnica koje su vam potrebne za uklanjanje simptoma PMS-a

menstruacija, trovanje, hrana, stomak, zdravlje tijekom blagdana, hrana i piće, haribo, bombon, proljev, jabukov ocat, zdravlje, pomoć, proljev, protiv proljeva, lijekovi, pms, simptomi, pms, bolovi, namirnice, pms, simptomi, Menstrualne tegobe , tijelo, temperatura zraka, hrana za jelo

PMS vrlo učestalo predstavlja razdoblje u kojemu se žene, zbog osjećaja stresa te emocionalnih, društvenih i drugih poteškoća, odlučuju za konzumaciju namirnica koje su bogate šećerima.

Problem je što navedenim namirnicama žene ne uspiju postići željene rezultate te zapravo samo bezrazložno u organizam unese znatno veće količine kalorija nego što im je potrebno.

Ukoliko ste i vi do sada bezuspješno nastojale ublažiti simptome PMS-a zaslađenim namirnicama savjetujemo vam drastičnu promjenu.

Predlažemo vam 5 namirnica pomoću kojih zasigurno možete ublažiti, a možda čak i u potpunosti ukloniti neželjene simptome PMS-a.

1. Špinat

Žene koje pate od nepoželjnih simptoma PMS-a navodno imaju znatno niže razine magnezija u krvi u odnosu na žene koje ne osjećaju simptome PMS-a. Magnezij ima važnu ulogu u održavanju ženskih hormona u ravnoteži, a u znatnim količinama nalazi se u špinatu. 

2. Divlji losos

Omega 3 masne kiseline, koje se nalaze u mesu lososa, djeluju protuupalno te ublažavaju bolove i grčeve u trbuhu. Vitamin D i kalcij koji se također nalaze u mesu lososa blagotvorno djeluju na ublažavanje simptoma PMS-a.

3. Smeđa riža

Smeđa riža djeluje magično na ublažavanje simptoma PMS-a iz razloga što u svom sastavu ima magnezij, mangan te vitamin B6. Tijekom menstrualnog ciklusa kod žena se u organizmu mijenja razina mangana, a smanjena razina mangana utječe na pojavu razdražljivosti i napetosti. Vitamin B6 također ublažava razdražljivost, ali i depresiju te promijene raspoloženja. 

4. Krumpir

Krumpir je bogat vitaminom B6 čiju smo ulogu u ublažavanju simptoma PMS-a upravo utvrdili.

5. Orašasti plodovi

Neka različiti orašasti plodovi budu vaše nezaobilazne grickalice u razdoblju prije te za vrijeme trajanja PMS-a. Orašasti plodovi i sjemenke predstavljaju izvore proteina, vlakana te kvalitetnih masti, a sve navedeno će vašem organizmu osigurati dovoljnu količinu energije te adekvatnu razinu šećera u krvi. Razina šećera u krvi utječe na razinu serotonina koji je zaslužan za vaše dobro raspoloženje. 

Izvor: index.hr