Znanstvenici otkrili zašto se loše osjećamo kad je južina i kišno vrijeme

domovinski rat, udovice, glazba, lijek, drpresija, blagdani, Božić, depresija, depresija, starenje, depresija, boje, psiholog, psihologija, Mostar, jugovina, zdravlje, vrijeme, depresija bolest, Medijalni OFC , zdravlje
Razlog leži u raspoloženju povezanom s vremenom koje može biti tmurno i pospano, a samim tim i mi bezvoljni i mrzovoljni.

Stručnjaci kažu da nije istina da se za kišnih dana bolje spava. Upravo suprotno, istraživanje provedeno na Sveučilištu Rochester pokazalo je da se za lijepoga vremena ugodnije spava.

Za sve su odgovorna dva hormona: serotonin i melatonin. Istraživanja su pokazala da su sezonskoj depresiji sklonije žene.

Melatonin je hormon koji uzrokuje pospanost, a njegova razina raste čim se spusti mrak. Tada oči šalju impuls u mozak koji otpušta više melatonina kako bismo zaspali.

No serotonin djeluje baš suprotno. Podiže nas, daje snagu i održava dobro raspoloženje. Međutim, njegova razina pada s nedostatkom sunca, a u kombinaciji s djelovanjem melatonina u ljudima se javlja lošije raspoloženje.

(Tekst prenesen sa portala Čudaprirode.com)