Znanstvenici konačno otkrili hoćete li se udebljati ako jedete kasno navečer

dijeta, rajčica, dijeta, dijeta, zdravlje, dijeta, mršavljanje, kilogrami, dijeta, organizam, dijeta, kiseli kupus, dijeta, izbor, dijeta, pogreške, dijeta, mršavljenje, žena, dijeta, dijeta, trening, ravan trbuh, dijeta, dječija hrana, dijeta, težina, održavanje, dijeta, riža, mršavljenje, dijeta, dijeta, mršavljenje, recept, mršavljenje, dijeta, upute, salo, trbuh, mršavljenje, mršavljenje, trikovi, dijeta, načini, dijeta, tip, dijeta, mršavljenje, dijeta, mršavljenje, mršavljenje, dijeta, glad, žena, dijeta, mršavljenje, načini, ravan trbuh, način, 7 dana, un dijeta, dijeta, mršavljenje, debljanje, mršavljenje, žena, dijeta, dijeta, paradajiz, dijeta, pećinski ljudi, dijeta, oprez, mršavljenje, užitak, strategija, dijeta, proteini, prehrana, višak kilograma, Strah od ugljikohidrata, karbofobija, integralnog brašna, riža punog zrna, dijabetes, ugljikohidrati, normalan rad organizma, gubljenje kilograma, mitovi o mršavljenju, FastDiet, manjkavost prehrane, hrana, dijabetes, ko
Međutim, nova studija objavljena u British Journal of Nutrition, britanskom časopisu za nutricionizam, nije pronašla nikakvu vezu između kasne večere i pretilosti.

Prijašnje su studije tvrdile da vrijeme obroka utječe na metaboličke procese. No istraživači na King's Collegeu u Londinu da večera između 8 i 10 navečer ne nosi ništa veći rizik od pretilosti nego da jedete između 2 i 6 popodne.

Znanstvenici su proučavali prehrambene navike 768 manje djece stare od 4 do 10 godina i 862 nešto starije djece između 11 i 18 godina. Istraživanje je motrilo vrstu namirnica i vrijeme unosa kao i spol, visinu i težinu ispitanika.

Znanstvenici nisu pronašli nikakvu povezanost između vremena obroka i rizika od pretilosti. Osim toga, uvidjeli su da se razina energije kod djece uopće ne razlikuje s obzirom na to u koje su vrijeme večerali.

Iako su djevojčice između 11 i 18 godina koje su večerale ranije unosile nešto više ugljikohidrata, razlika je bila premala da utječe na opće rezultate. Isti je zaključak i za dječake od 4 do 10 godina koji su jeli više bjelančevina.

Znanstvenici ipak kažu da će biti potrebna dodatna istraživanja kako bi se do kraja razumjela veza između vremena uzimanja obroka i rizika od prekomjerne težine. No zasad izgleda da su preporuke o tome da ne treba kasno jesti, neutemeljene.

Istraživači se ipak suzdržavaju od konačnih zaključaka jer u ovom istraživanju nije se uzelo u obzir koliko djeca spavaju te što i kada jedu za doručak i ručak te koliko se kreću. No kakao je najavljen nastavak istraživanja, uskoro bismo mogli dobiti i finalne zaključke.

jutarnji list