ZABRINJAVAJUĆI PODACI: Svi koji paze na kile ih uzimaju, ali jesu li svjesni koliko su štetna?

umjetna sladila, štetnost
I iako vjerojatno znate da nisu potpuno zdrava, vjerojatno ne znate koliko su točno štetna...

U istraživanju koje je provedeno u Izraelu, a objavljeno je danas u časopisu Nature, znanstvenici su proveli ispitivanje na miševima kako bi ustanovili do kakvih promjena u metabolizmu dolazi usljed uzimanja umjetnih sladila umjesto pravih šećera.

Sve epidemiološke studije do sad dale su dosta kontradiktorne rezultate: neke su pokazale koristi od sladila, druge su pokazale povezanost s rizikom od debljanja i dijabetesa. Najnovije istraživanje, kako prenosi Jutarnji list, pokazalo je što se događa u tijelu prilikom uzimanja sladila.

Grupa testnih miševa dobila je ili sukrozu, ili umjetno sladilo (aspartam, saharin ili sukralozu) u svojoj vodi za piće. Jedanaest tjedana kasnije, miševi koji su dobivali umjetna sladila imali su povišenu razinu glukoze u krvi. To je najčešće znak metaboličkih problema, uglavnom zbog gubitka učinkovitosti inzulina. Može biti i uvod u dijabetes tipa 2.

Isti rezultati zabilježeni su i kod miševa koji su hranjeni s punomasnom prehranom, što znači da se sličan efekt može očekivati kod onih koji najvjerojatnije koriste umjetna sladila - kod pretilih.

Magazin.hr / jutarnjilist.hr