FOTO  U Mostaru se primjenjuje Orff muzikoterapija u rehabilitaciji i edukaciji

muzikoterapija

...„Orf Muzikotrepija u rehabilitaciji i edukaciji" namijenjenu stručnjacima. Tijekom tri modula polaznici su kroz obuku upoznati s osnovama muzikoterapije i elementima Orff Schulwerka u muzikoterapiji, te mogućnostima primjene glazbe, ritma, plesa i pokreta u postizanju edukacijskih i rehabilitacijskih ciljeva. Nizom iskustvenih primjera ukazano im je na mogućnost korištenja vlastitih potencijala u svrhu kreativnog djelovanja.

„Grupa polaznika u Mostaru je motivirana, aktivna, te iznimno međusobno povezana kroz zajednočko učenje, što je učinak dobre organizacije i općenito izvrsne suradnje s voditeljicom SEC-a Mostar kojoj ovim putem zahvaljujem na svemu i nadam se da ćemo uskoro opet surađivati sa SEC-om", istakla je jedna od trenerica Orff muzikoterapije, dr.sc. Ana Katušić iz zagrebačkog centra za rehabilitaciju „Mali dom" i hrvatske udruge muzikoterapeuta.

Muzikoterapija predstavlja psihoterapijsku tehniku, skup metoda u kojima glazba ili zvuk služe kao osnovno sredstvo uspostavljanja komunikacije s klijentom. Kod djece koja imaju razvojne teškoće postoje i ozbiljni problemi senzomotoričke prirode koji im onemogućavaju spoznajni razvoj primjeren svojoj dobi. Orff muzikoterapija je aktivni oblik glazbene terapije koji koristi vještine i sposobnosti djece s određenim poteškoćama u razvoju, ali i odraslih s uzrokovanim poteškoćama, a razvila se na osnovi kliničkog iskustva. Za tu terapiju karakteristično je njeno interaktivno i multisenzorno djelovanje. Takav je pristup koji korijene vuče iz Njemačke, već postao poprilično uobičajenim u mnogim zemljama Europe.

Tijekom ova tri modula obuke u Mostaru polaznici su usvojili metode kako u svom poslu primjeniti različite oblike stimulacije razvoja tako da izradom posebnih, jednostavnih, ali zvučnih instrumenata ciljano pospješuje opuštanje i koncentraciju, razvoj osjetilne percepcije, koordinaciju i druga područja.
"Svatko ima svoje jake strane, bez obzira na slabosti, a mi smo kroz ovu SEC-ovu obuku učili kako prepoznati koje su i potaknuti klijenta na daljnje razvijanje", objašnjava polaznica ističući kako će joj konkretne metode koje je naučila kroz ovu obuku značajno pomoći u njenom budućem radu.

Iskustvo SEC polaznika govori u prilog cilju koji SEC kao ustanova za obrazovanje odraslih ima. Naime SEC tim i Ustanova i ovom obukom idu u pravcu osposobljavanju osoba koje će raditi u specijaliziranim ustanovama čime se podiže kvaliteta usluga. Stvaranjem kadra koji je stručno osposobljen i usavršen, omogućuju da osobe, kojima je potrebna tuđa njega i pomoć dobiju najbolju moguću njegu. Namijenjena profesorima glazbene kulture, akademskim glazbenicima, edukacijskim rehabilitatorima, logopedima, socijalnim radnicima, socijalnim pedagozima, psiholozima, radnim terapeutima i odgajateljima ova obuka okupila je na jednom mjestu stručnjake raznih profila i im mogućnosti postizanja teorijskih znanja i praktičnih kompetencija potrebnih stručnjacima u svakodnevnom radu na području primjene glazbe, ritma i pokreta u edukaciji i rehabilitaciji djece.
Devetnaest polaznika u Mostaru je nakon završene obuke zavrijedilo uvjerenje SEC-a, Hrvatske udruge Carla Orffa i Hrvatske udruge muzikoterapeuta.