Trkači imaju bolje pamćenje od ljudi koji ne trče

trčanje
Osim što je korisno za kondiciju i dobru formu, trčanje pomaže mozgu da bolje pamti informacije, zaključak je to novog istraživanja objavljenog u naučnom časopisu Cell Metabolism, koje je pokazalo kako trčanje otpušta proteine koji pomažu da se ojača sposobnost mozga za pamćenje, ali i potiče rast ćelija mozga.

Riječ je o katepsinu B, spoju koji se može pratiti od mišića do mozga. Naučni tim predvođen doktoricom Henrijetom van Prag proveli su nekoliko eksperimenata na miševima kako bi potvrdili vezu između trčanja i pamćenja. Testirali su miševe koji su imali ketepsin B i grupu miševa kojima je nedostajao taj protein.

Miševi su stavljeni u mali bazen te su morali pronaći platformu koja je bila skrivena ispod vode. Nakon nekoliko dana miševi su uspjeli naći skrivenu platformu, ali su naučnici uvidjeli kako su miševi koji su trčali dan prije testa i proizveli protein katepsin B lakše pronalazili platformu od miševa koji nisu trčali.

Doktorica van Prag i njen tim zaključili su kako se isto može primijeniti i na ljude, jer oni koji redovno trče lakše pamte zadatke i ‘rade prema pamćenju' te je za očuvanje pamćenja važno kontinuirano se baviti fizičkom aktivnosti, u ovom slučaju trčati.

zivim.hr