Svaka treća osoba na svijetu boluje od ove bolesti – tihe ubojice, a da to ne zna

poviseni tlak

... zuji u ušima? Pridružite se velikom broju oboljelih od hipertenzije, tj. povišenog krvnog tlaka, bolesti koja može uzrokovati bolesti srca, mozga, oka i bubrega, a od koje u Hrvatskoj boluje 45% muškaraca i 43% žena.

No u snižavanju tlaka, uz brojne lijekove, mogu vam pomoći i ove namirnice:

1. Repa

Nemojte je samo jesti, možete je i piti. Ljudima s visokim tlakom koji su pili dva decilitra soka od repe, sljedeća 24 sata tlak bi se spustio za 10 milimetara stupca žive. Iako je istraživanje u kojem je ovo dokazano bilo relativno malo (te nisu proučavani učinci dugotrajnog konzumiranja repe), druga istraživanja su pokazala da konzumiranje namirnica bogatima nitratima, poput repe i zelenog lisnatog povrća, može pomoći osobama s povišenim tlakom, proširujući krvne žile i pomažući protoku krvi.

2. Orasi

Iako se odavno zna da su zdravi, odnedavno je poznato i da snižavaju krvni tlak. Odrasle osobe koje su jele pola šalice oraha svakodnevno tijekom četiri mjeseca imale su bolju prokrvljenost, niži tlak i uži struk. Naime, nevjerojatno zvuči, ali iako su unosili više od 350 kalorija u organizam u orasima svaki dan, nisu se udebljali. Uz pomoć oraha, u organizam su pak unosili zdrave masnoće, magnezij i vlakna.

3. Lanene sjemenke

Konzumiranje po tri velike žlice ovih zdravih sjemenki, svakodnevno tijekom šest mjeseci, pomoglo je ljudima koji boluju od hipertenzije da smanje tlak u prosjeku za 10%. Znanstvenici vjeruju da protuupalno djelovanje omega-3 kiselina u kombinaciji s fitoestrogenom i vlaknima može biti razlog zašto je lan dobar za krvni tlak.

4. Prekrižite meso

Nije unošenje namirnice, ali znajte da vegetarijanci imaju niži krvni tlak u odnosu na ljude koji jedu meso. Ako se ne možete odreći mesa baš nikako, pokušajte za početak meso izbaciti s jelovnika barem jedan dan u tjednu.

Izvor: eatingwell.com