Što alkohol radi našem tijelu i koliko mu treba da se oporavi? - 22.06.2016

 trovanje alkoholom, francuz, takmičenje u eksanju, alkoholizam, lake droge, droga, alkoholičar, piće, pijanstvo, alkohol, alkoholizam, alkohol, alkoholizam, ovisnica alkohol, alkoholičar, izbaciti alkohol, alkoholizirani vozač, alkohol, zdravlje, navika, alkohol, alkoholičar, pijanstvo, rus, alkohol, tijelo, posljedice

Kada pretjeramo s alkoholom, tijelu treba vremena da ga očisti iz organizma. Prvo što se javlja je mamurluk. Što se događa s tijelom kada prestane piti nakon 24 sata, tjedan, mjesec dana i nakon tri mjeseca otkrila je doktorica Niall Campbell, stručnjakinja za ovisnost o alkoholu za Daily Mail.

Nakon 24 sata

Unutar 24 sata od opijanja osjećat ćete preznojavanje ili drhtanje, a u vrlo rijetkim slučajevima mogući su i napadi. Tijelo se počinje čistiti od alkohola, razina šećera će se normalizirati i počet ćete normalno funkcionirati. Osjećat ćete se bolje i manje ćete biti depresivni.

Nakon tjedan dana

Alkohol je vrlo loš za san. Iako vam se čini da uz koju čašicu lakše zaspete, dugoročno on ometa san. Također je dijuretik i potiče tijelo da se riješi viška tekućine kroz znojenje i urin zbog čega se možete buditi po noći stravično žedni. No nakon što prestanete piti, san će se popraviti već nakon tjedan dana.

Nakon 2 tjedna

Alkohol iritira trbuh i uzrokuje žgaravicu koja se neće javljati nakon što prestanete piti.
On ujedno sadrži i puno skrivenih kalorija. Npr. velika čaša vina sadrži 228 kalorija koje dodajete svojoj večeri, a da ni ne znate. Nakon što prestanete piti, i ako budete imalo vježbali, vjerojatno ćete i izgubiti kilograme.

Nakon mjesec dana

Izgledat ćete bolje, a to ćete najviše vidjeti na svojoj koži. Alkohol je vrlo štetan za kožu jer je čini manje elastičnom i postaruje. Prestanete li piti, spriječit ćete i prerano starenje kože.

Nakon 4-8 tjedana

Vaša jetra će se oporaviti i počet će bolje raditi. Najveći njezin neprijatelj je upravo alkohol. Pretjerano opijanje može voditi tihoj bolesti, tzv. alkoholnom hepatitisu. U početku ga nećete ni primijetiti, ali ako prijeđe u cirozu koja je opasna i dugotrajna bolest, posljedice će se pojaviti.

Već nekoliko čaša vina na dan od 175 ml na dva do tri tjedna može dovesti do razvoja masne jetre kod žena. Tada jetra glukozu pretvara u masnoću. Alkohol utječe na način na koji jetra prerađuje masnoću, a ako ga je previše i stanice jetara postanu "pune masti". Prestanete li piti, već nakon par tjedana jetra će početi odbacivati višak masti. Ako jetra nije previše oštećena, može se oporaviti već za četiri do osam tjedana.

Nakon 12 tjedana

Stalno alkoholiziranje čini stanice krvi većima zbog čega se osjećate umornije nego inače budući da te stanice teže dostavljaju kisik po tijelu. Nakon što se odreknete alkohola, krvne stanice će se obnoviti u roku od tri mjeseca i osjećat ćete se puno poletnije i zdravije.

Izvor: 24sata.hr