Stigla je sezona viroza: Evo nekoliko savjeta!

gripa, Renato Glavaš, Ana Marija Dedić, Klinička bolnica Mostar, svinjska gripa, A(H1N1), Nova gripa, svinjska gripa, bakterije, gripa, Mostar, žena, posao, bolest, svinjska gripa, gripa, zaštita, lijek, gripa, mit, laž, cjepivo, gripa, prehlada, gripa, zdravlje, prehlada, lijek za prehladu, temperatura, zdravlje, virus, prehlada, namirnice, pogoršanje prehlade, bolest, pogreške, upala grla, liječenje, lijek, viroza, gripa, savjeti, zdravlje, prehlada, liječenje, prehlada, kako spriječiti, zlatna pravila, zima, najčešće greške, gripa, BIH, veljača, gripa, preventiva, kako spriječiti, spriječavanje, gripa, lijekovi, hrana, izbjegavanje, gripa, gripa, pandemija gripe, Svjetska zdravstvena organizacija, prehlada, simptomi, gripa, prehlade, lijek za prehladu, gripa, BIH, viroza, savjeti, prehlada, hrana za jelo, prehlada, pogoršanje prehlade, gripa, nepoznate stvari o gripi, virusi, gripa, često pranje ruku, prehlada, izliječenje, prirodan lijek, gripa, Gripa H3N8, svinjska gripa tamiflu, Nov
Čekaonice u ambulantama već su pune. Nažalost univerzalnog lijeka ili načina kako se ne zaraziti nema. Ali mnogi se stoga uzdaju u narodnu medicinu - limun, puno čaja, češnjaka i dobre volje.

Kašalj, curenje nosa, glavobolja, temperatura - neki su od simptoma viroze koji ovih dana muče mnoge. S početkom jeseni i virusi su u akciji. Jesenske viroze nisu dugotrajne, ali mogu izmoriti organizam. Jednostavnog načina za zaštitu nema, ali evo nekoliko savjeta.

'Treba se baviti sportom, truditi se biti dobrog raspoloženja. Nema nekog univerzalnog pravila kako spriječiti virozu', rekao nam je liječnik Dragan Soldo.
Širenju pogoduje vrijeme

A njezinom širenju pogoduje ovo ćudljivo vrijeme. Iz kratkih rukava uskače se u duge, iz dugih u kratke. Pa ako se i dobije, najbolje ju je preležati.

Mnogi se uzdaju u prirodne lijekove s tržnica. Jer upravo u ovo vrijeme one obiluju - nazovimo ih - antivirusnim bombama - paprike, limuni, mandarine, češnjak - štitit će tijelo od virusa.

'Učinkovita borba protiv viroza su i bomboni. Iz jednostavnog razloga - virus se zadržava u sluznici, jedući bombone organizam tjeramo na lučenje sline, koja je odlična jer ubija viruse', objašnjava Soldo.
Temperature variraju više od 10 stupnjeva

Ubija ih i boravak u prirodi. Treba iskoristiti lijepo vrijeme.

A vrijeme ne ide u prilog suzbijanja viroza i prehlada. I to iz jednostavnog razloga što temperature od jutra, pa tijekom dana i do večeri znaju varirati i više od 10 stupnjeva. Mnogu su u čudu jer zapravo ne znaju što odjenuti - ili se smrzavaju ili im je prevruće i tako u krug, a tu je još i povremena kiša koja kod mnogih itekako utječe na raspoloženje.

Ipak, ne bismo se time zapravo trebali zamarati, jer sve se to riješi slojevitim odijevanjem i običnim kišobranom. Još uvijek ima dovoljno sunca pa je najbolji recept i za zdravlje i za dobro raspoloženje što više boravka na otvorenom. A slijede i sunčaniji dani.

dnevnik.hr