Štetne strane dijete koje će vas koštati zdravlja

koža
Većina žena u nekom trenutku svojeg života krene na dijetu, no najnovija istraživanja pokazuju da ovo rašireno ponašanje može imati opasne dugoročne učinke. Novo istraživanje Sveučilišta u Floridi pokazalo je da što je mlađa bila žena kad prvi put počne s dijetom, to je veća šansa da će imati zdravstvenih problema poslije u životu.

Naime, tijekom nekoliko desetljeća praćene su prehrambene navike više od 2,000 žena, a zatim su analizirani podatci iz 1982., 1992., 2002. i 2012. godine. Na kraju istraživanja znanstvenici su uočili da su prema dobi u kojoj je žena započela s dijetama mogli predvidjeti niz budućih negativnih posljedica za zdravlje.

Što je mlađa žena bila kad je počela pokušavati gubiti kilograme, to je više rasla šansa da će imati problema s alkoholom ili da će ga jednostavno više konzumirati; zatim se povećavala mogućnost korištenja ekstremnih mjera u svrhu mršavljenja (primjerice namjerno izazivanje povraćanja), ali i vjerojatnost da će ulaskom u tridesete godine dospijeti u grupu preteških ili pretilih osoba.

Iako znanstvenici nisu objasnili zašto smatraju da postoji ova poveznica između dobi i kasnijeg zdravlja, činjenica da se dijeta povezuje s ovako zastrašujućim dugoročnim problemima svakako je razlog za brigu. Shvatite to više kao dokaz da biste se trebali, umjesto fokusiranja na restriktivne i kažnjavajuće dijete, usredotočiti na mijenjanje životnih navika i opće zdravstveno stanje i prehranu koja će vam dugoročno donijeti i zdravu težinu, čak i ako imate koji kilogram više od savršene, preporučene težine.

Svjesno donesite odluku i jedite više povrća, češće i manje obroke i neka tjelovježba postane dio vašeg života, te ohrabrite i žene oko vas da slijede vaš primjer.

Net.hr