Saznajte koje vas plastične boce truju!

plastična ambalaža, oznake

Na dnu svake plastične ambalaže nalazi se trokut sa brojem u sredini, a ispod je oznaka koja vam govori koliko je opasna plastika koju držite u ruci. Ako je flaša namijenjena za jednokratnu uporabu, ne bi trebalo da je koristite više puta.

Većina boca od mineralne i obične vode i gaziranih i negaziranih napitaka imaju oznaku PET (često i PETE) (br. 1 u trouglu). Važno je da znate da su one namijenjene isključivo za jednokratnu upotrebu. Postoji mogućnost da svakim novim punjenjem u vodu ispuštaju teški metal antimon, kemijsko jedinjenje EPA, koje ometa djelovanje hormona.Takve flaše mogu ispuštati i kancerogene materije.

OVA PLASTIKA JE SIGURNA

Prepoznat ćete je po oznakama HDP (ili HDPE), LDPE i PP, ili po brojevima 2, 4 i 5. LDPE je vrsta plastike koja se, nažalost, uglavnom ne koristi za izradu flaša, već samo kesica za pakovanje namirnica. HDP je dobar izbor, kao i PP koja se uglavnom koristi za čaše za jogurt i bijele je boje.

OVU AMBALAŽU IZBJEGAVAJTE U POTPUNOSTI

To je plastika s oznakama PVC (nekad i 3V), PS i PC (često i bez oznake), ili po brojevima u trouglu - 3, 6 i 7. PVC ispušta dvije opasne hemikalije, koje ometaju rad hormona u organizmu. Uprkos tome, ova plastika se koristi za proizvodnju flaša. PS ispušta u vodu kancerogenu materiju - STIREN. Najčešće se koristi za plastične čaše za kavu, za jednokratnu upotrebu ili za ambalažu brze hrane. PC (ili bez oznake - br. 7) je najgora plastika za ambalažu prehrambenih proizvoda jer otpušta opasnu kemikaliju BPA. Nažalost, koristi se za ambalažu za bebe, flaše za sportiste i posude za pripremanje hrane, piše Net.