Roditelji na svoju inicijativu prestaju cijepiti djecu

Ustavni sud RH, obvezna imunizacija djece, štetnosti cijepljenja, cijepljenje, roditelji, djeca, cijepljenje, cijepljenje, štetnosti cijepljenja, cijepljenje, HNŽ, Zavod za javno zdravstvo HNŽ-a, epidemija, ospice, cjepivo, cijepljenje djece, kazne
Veliki rizik

To povećava rizik od zaraznih bolesti i trenutačno je u nekim mjestima Federacije proglašena epidemija morbila, odnosno ospica.

Iz zdravstvenih institucija upozoravaju na potrebu imunizacije, ali istodobno izostaju odgovori zbog čega se događaju određene komplikacije nakon cjepiva. Stručnjaci kažu da do komplikacija može doći ako je dijete alergično na određeni sastojak cjepiva, ako ima problem u imunološkom sustavu ili genetske predispozicije.

"To se ne može znati običnim pregledom", tvrdi liječnik Željko Rončević, predsjednik Udruge pedijatara BiH. On objašnjava da pedijatri pregledaju dijete prije cijepljenja, ali to nije dovoljno da se u potpunosti utvrdi njegovo zdravstveno stanje, već su potrebne detaljnije analize. On kaže da se dijete ne bi smjelo cijepiti ako ima neku infekciju, upalu ili neko oboljenje. Dodaje da je u svojoj tridesetogodišnjoj karijeri vidio blaže, ali ne i teške komplikacije poput invalidnosti. Stručnjaci kažu da su neke od uobičajenih reakcija na cjepivo povišena temperatura, blagi otok i crvenilo na mjestu uboda te blagi osip.

Rončević kaže da roditeljima treba reći kako će jedno dijete na milijun cijepljenih imati težu komplikaciju i da nema jamstva da se nakon primljenog cjepiva neće ništa dogoditi.

Manja mogućnost zaraze

Do 18. godine djeca u BiH primaju cjepiva protiv deset bolesti među kojima su tuberkuloza, dječja paraliza, hepatitis i druge. Prema literaturi, cijepljenje je potrebno kako bi se smanjila mogućnost zaraza, odnosno iskorijenile određene bolesti. Kako bi stanovništvo bilo zaštićeno, neophodno je da se cijepi od 93 do 95 posto stanovništva. Ako je postotak cijepljenih niži, to je veći rizik od širenja zaraznih bolesti. Tako je 2011. godine u FBiH cijepljenih bilo 68,1 posto.

Večernji list