Priroda ima lijek i za bolesti bubrega

Čuvarkuća, Čaj od čuvarkuće, čaj, Priprema lijeka, ljekovita svojstva, Ljekovito djelovanje, ljekovito bilje, Mast od čuvarkuće, Čuvarkuća, Mast od čuvarkuće, ljekovita svojstva, Ljekovito ulje, ljekovito bilje, Čuvarkuća, Maslačak, peršin, bubrezi, liječenje bubrežnih tegoba
Iskušate li koju od ovih biljaka ili recepata, rezultat zasigurno neće izostati.
Bubrezi su važan organ mokraćnoga sustava, a upravo se njima iz našega tijela eliminiraju toksini. Osim toga, bubrezi proizvode hormone erythropoietine koji stimuliraju proizvodnju crvijenih krvnih stanica, renin koji regulira krvni tlak te calcitriol, piše Dnevno.

Za pravilan rad bubrega važni su vitamini B2, B6 i magnezij. Neke biljke posebno pogodno utječu na bubrege i njihov rad, a izdvajamo neke od njih:

Čuvarkuća: ova je biljka sjajna za izlučivanje mokraće i čišćenje bubrega. Kako biste pripremili čaj, prelijte dvije žlice listova čuvarkuća čašom ključale vode i ostavite da odstoji dva sata, procijedite i pijte po četvrtinu čaše, četiri puta na dan, prije obroka.

Maslačak: njegovo je djelovanje pročišćujuće, a djelotvoran je i korijen i list. Ima snažno diuretičko djelovanje i djeluje blago na čitav urogenitalni trakt.
Zlatnica: biljka zlata vrijedna, zlatnica je posebno cijenjena kod bubrežnih oboljenja. Posebno je djelotvorna u kombinaciji s koprivom o čemu smo već pisali.

Peršin: sjajan je izvor vitamina C, A i K, djeluju poput antioksidanata, snažan je diuretik. Mnogi ga nazivaju oazom zdravlja, osobito kada su u pitanju bolesti bubrega ili mjehura.

Recept za ublažavanje bolova

1. Prelijte tri žlice usitnjenoga korijena i suhih listova peršina s pola litra hladne vode i kuhajte deset minuta. Kada proključa, poklopite i ostavite da odstoji 15 minuta. Pijte triput dnevno po šalicu čaja.

2. Skuhajte devet glavica crvenoga luka s ljuskom u pet litara bijeloga vina dok ne proključa i ispari polovica tekućine. Procijediti, prelijte u manju posudu i kuhajte još sat vremena. Spremite u staklenku i pijte svakoga jutra po jednu žlicu na prazan želudac.