Priprema kantarionovog ulja - Recept

Kantarionovo ulje, Ljekovito ulje, ljekovito bilje, ljekovita svojstva, bolni udovi, opekotine
Prepoznatljiva je po žutim cvjetovima, koji kada ih se prstima zdrobi daju prepoznatljivu tamno crvenu boju.Ova biljka je jako cijenjena među ljekovitim biljem, i to sa razlogom. Naime, upotrebljava se u liječenju mnogih oboljenja, kako u obliku čaja, tinktura tako i u obliku ulja.

Ljekovito ulje od kantariona spada među najpoznatije pripravke narodne medicine. To je jedan od najčešće korištenih prirodnih lijekova u svijetu. Ovo ulje je jako cijenjeno, pa je to dobar razlog da vam predstavimo recept za pripremu kantarionovog ulja, da ga i sami sebi možete napraviti.

Sve što vam je potrebno za izradu ulja od kantariona su cvjetovi biljke i kvalitetno bazno ulje, najčešće se koristi jako kvalitetno maslinovo ulje.

Točan postupak za izradu ulja gospine trave opisan je u ovom članku

Kantarionovo ulje- razne su recepture, omjeri, količine i vrijeme berbe, ali sljedeći način se općenito smatra vrlo, vrlo dobrim; skoro do vrha napunjenu teglicu nerazvijenih pupova i cvijetova biljke ostaviti par sati ili jedan dan, da malo povenu. Na njih zatim naliti 1 lit. Domaćeg maslinovog ulja ( to može biti i neko drugo kvalitetno ulje- makadamija, badem, sezam, lješnjak). Staklenku dobro zatvoriti -začepiti - pustiti da stoji na suncu 6 tjedana, svaki dan ju par puta protresti. Nakon tog vremena ulje bar 2 puta procjediti kroz gustu lanenu krpu. Tim se uljem mažu kraste, osipi, lice, tijelo, ali i hemoroidi. Kao svoju dozu aktivnih tvari možete slobodno svaki dan popiti 3×1 kavenu žličicu ulja, sa komadićem kruha - zbog okusa.

Ovim uljem masiraju se bolni udovi, tretiraju rane, i opekotine, vene.

Za žene je uputno kod kroničnih upalnih procesa genitalnih organa ostaviti cijeli tampon da upija ulje cca 15-20 min i uobičajeno ga primjeniti. Mijenjati 3 x dnevno uvijek sviježe natopljen, kroz duži period. Na ovaj način uspiješno se tretiraju gljivična pa čak i bakteriološka i neka virusna oboljenja, potiče se samoregeneracija ovog područja, a pomaže i kod energetskih i emotivnih problema veznih uz genitalne organe.

biljke-kao-lijek.blogspot.nl