Preventivni pregled dojki

rak dojke, Čimbenici rizika, nastanak tumora, maligne bolesti, Nestlé Fitness, Pink Ribbon kampanje, Sprječava rak dojke, rak dojke, preventivni pregled dojki, namirnice, rak dojke
Četvrtu godinu zaredom Nestlé Fitness žitarice daju podršku borbi protiv raka dojke. Tako je u sklopu Pink Ribbon kampanje i ove godine provedeno istraživanje o učestalosti kontrolnih pregleda dojki te glavnim razlozima za njihovo izbjegavanje. Istraživanje provedeno na 1145 ispitanica pokazalo je kako 49 % Hrvatica redovito obavlja preventivni pregled dojki bar jednom godišnje.

To je istraživanje, u odnosu na godinu prije, pokazalo pomak od 12 % više žena koje su obavile klinički pregled, ultrazvuk, mamografiju ili neki drugi pregled dojki. Kao glavne razloge za izbjegavanje pregleda 33 % žena navelo je zauzetost drugim obavezama, 17 % strah od loših vijesti, dok je 13 % mišljenja da su zdrave te smatraju kako ne trebaju obavljati kontrolne preglede. Samo 4 % ispitanica izjasnilo se kako ne znaju ništa o prevenciji raka dojke, a njih 1 % navelo je financijske razloge kao presudne za izbjegavanje kontrolnih pregleda dojki.

"Rak dojke u početnom stadiju razvoja u pravilu je bolest koja nema osobitih simptoma te je izlječiv u gotovo 100 % slučajeva otkrije li se na vrijeme. Zadovoljni smo jer je istraživanje pokazalo povećan interes za ovu temu kod žena u dobi od 25 godina i starijih, a to je upravo vrijeme u kojem se trebaju početi provoditi preventivni pregledi. Cilj je ove kampanje bio educirati žene svih dobnih skupina i motivirati ih da stave svoje zdravlje na prvo mjesto", izjavila je psihologinja Liljana Vukota, dopredsjednica udruge SVE za NJU! i voditeljica Centra za psihološku pomoć Udruge.

Iz Udruge SVE za NJU! navode podatke Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo prema kojima se u Hrvatskoj unatrag nekoliko godina godišnje zabilježi 2200 do 2500 novooboljelih od raka dojke. Izgledi za izlječenje i sprječavanje najgoreg tijeka bolesti znatno su veći ako se rak na vrijeme otkrije. Iz Udruge ističu kako na preventivni pregled žene trebaju gledati kao na potvrdu svoga zdravlja i odgovornog ponašanja.

Za potrebe kampanje izrađena je i mobilna aplikacija GoPink, koja je korisnicima omogućila da se aktivno uključe u akciju, svoje fotografije oboje u ružičasto te njihovom objavom na društvenim mrežama potaknu prijateljice da obave preventivni pregled. Više od 3300 korisnika svojim je ružičastim fotografijama dalo podršku kampanji