Pitanja koja je ženama neugodno postaviti liječniku

Istovremeno, u zaborav padaju neka pitanja koja bismo tako rado postavili liječniku. Ako ste se ikada pitali zašto imate niske seksualne porive ili što možete učiniti da biste ublažili simptome PMS-a, došlo je vrijeme da dobijete odgovore na ta pitanja.

Ne uživam u seksu baš pretjerano jer često osjećam nelagodu. Postoji li nešto što bi liječnik mogao napraviti po ovom pitanju?

Psihički i emocionalni faktori mogu pridonijeti bolnom spolnom odnosu, ili dispareuniji. Dakako, postoje ginekološki uvjeti koji se manifestiraju kroz seksualnu nelagodu, ali većina njih može se riješiti uz pomoć liječničkog vodstva. Važno je savjetovati se sa stručnjakom.

Najuobičajeniji uvjeti uključuju gljivične infekcije, suhoću i vulvodiniju, odnosno pekuću bol u stidnici. Vaginizam, nehotično grčevito stiskanje vaginalnih mišića, može imati korijene u medicinskoj bolesti ili psihološkoj reakciji na seks.

Ako je vaša bol fizički duboka, to bi mogao biti znak mnogih stvari, od postojanja ciste na jajnicima preko endometrioze do zdjelične upale. No, nemojte dopustiti da vas prestraše ove mogućnosti, već o svojim simptomima razgovarajte sa stručnjakom.


Imam probleme sa začećem. Što moj suprug i ja možemo učiniti prije nego se okrenemo skupocjenim tretmanima?

'Zdrava tijela omogućuju nam da imamo zdravu djecu. To zbilja nije raketna znanost', kaže Jill Blakeway licencirani akupunkturist koji radi u New Yorku.

Holistička rješenja mogu biti odlična i pristupačna opcija. I zapamtite, postupak začeća je timski rad. Žena i muškarac podjednako se moraju potruditi kako bi njihovi napori naposljetku polučili rezultate, a cijelo vrijeme na umu moraju imati sljedeće:

- izbjegavati alkohol
- jesti zdravu, neprocesuiranu hranu
- ne pušiti
- ne konzumirati marihuanu ili bilo koje druge droge
- redovito piti multivitamine
- još se redovitije seksati.

Mnogi će faktori odlučiti o krajnjem ishodu: dob, tjelesna težina, medicinska povijest - ali postoji nekoliko tretmana koje biste trebali isprobati. Nisu svi tretmani bezobrazno skupi, a u pomoć vam možda može priskočiti osiguravajuća kuća.


Postoji li nešto što mogu učiniti vezano za svoj užasan PMS? Imam ga samo nekoliko dana mjesečno, ali takvi su dani apokaliptični.

Postoji na desetke simptoma koji su povezani s predmenstrualnim i postmenstrualnim sindromom, od akni preko natečenih nogu i stopala do toga da želite da vašeg dragog pregazi autobus. Ako imate ekstremne simptome poput paralizirajuće boli, značajne depresije ili grčeva izvan normalnog ciklusa, posavjetujte se s liječnikom kako biste otklonili mogućnost ozbiljnijih stanja.

Iako ne postoji nešto što će posve ukloniti sve simptome predmenstrualnog sindroma, pravilna prehrana može vam pružiti fizičko i emocionalno olakšanje. Tijekom ovih dana odreknite se kofeina koji samo potpomaže pojavu nagle promjene raspoloženja, ali i bol u grudima, a izbjegavajte i alkohol. Smanjite unos soli, šećera, masne hrane i crvenog mesa. Umjesto ovog potražite izvore kalcija, magnezija i vitamina B6 i E. Postoje navodi o učinkovitosti biljnih lijekova poput ulja jaglaca ili bobica konopljike - neke žene se kunu u njih, dok druge nisu bile oduševljene rezultatima.

Umjereni aerobik (trčanje, hodanje, plivanje) i tehnike opuštanja (joga, masaža) imaju tendenciju smanjiti umor, depresiju i anksioznost. Dok ibuprofen i diuretici mogu biti od pomoći, postoje bolji medicinski dokazi da niska razina SSRI, selektivnih inhibitora preuzimanja serotonina, učinkovito i brzo može olakšati simptome PMS-a.


Moj mi liječnik ne želi prepisati terapiju zamjene hormona, ali navale vrućine i nesanica uništavaju moj svakodnevni život. Što da napravim kako bih osjetila neko olakšanje?

Prva linija obrane od simptoma menopauze je održavanje zdrave prehrane, vježbanje i izbjegavanje stvari koji izazivaju navale vrućine, poput alkohola i kofeina, ali za mnoge žene nije dovoljno sjediti pored ventilatora i jesti soju.

'Za žene koje ne dobivaju olakšanje od promjena u životnim navikama, odustajanje od tih terapija nema smisla. Istraživanja o kvaliteti života indiciraju kako se žene koje osjećaju olakšanje nakon promjena u životnim navikama osjećaju bolje uz terapije, ali za 85 posto žena ovo će biti tek privremen tretman', kaže Dr. Nanette Santoro s medicinskog fakulteta Albert Einstein u New Yorku.

Terapija zamjene hormona liječi simptome menopauze nadomještanjem estrogena i/ili progesterona, koje tijelo u menopauzi više ne proizvodi. Istraživanja, s druge strane, dokazuju povezanost ovog tretmana s rizikom od raka dojke, kardiovaskularnih bolesti, srčanog udara i krvnih ugrušaka. Saznajte je li vaš liječnik općenito protiv ove terapije ili vas vaša povijest bolesti svrstava u grupu onih s većim rizikom od novih oboljenja.

Niske količine SSRI-ja, selektivnih inhibitora povrata serotonina, koriste se u borbi protiv depresije i alternativna su metoda koja ne uključuje 'petljanje' s hormonima. 'Načini na koji ovi lijekovi djeluju u manjim dozama razlikuje se od onoga kako liječe depresiju. Kao što vam to može reći netko tko je iskusio navale vrućine, nije riječ o psihološkom problemu', napominje Dr. Santoro.


Ovo je zbilja posramljujuće, ali patim od zatvora i često imam vjetrove. Je li to znak nečeg ozbiljnog ili da probam živjeti s tim?

Tijelo je dizajnirano da radi pravilno i svako 'zatajenje' signalizira problem kojeg je potrebno istražiti.

U velikoj većini slučajeva pacijenti nađu olakšanje u izmjenama prehrambenih navika. Štoviše, zatvor i nakupljeni plinovi mogu označavati postojanje probavnih bolesti poput čira, netoleranciju na laktozu i želučani refluks. Istodobna prisutnost dvaju navedenih simptoma može podrazumijevati i opstrukciju u donjem probavnom sustavu koja je ponekad uzrokovana bolestima debelog crijeva. Ili biste mogli biti trudni.

Kupovni lijekovi i oni iz kućne radinosti mogu vam donijeti olakšanje - prirodni enzimi ili simetikon za plinove; mnoštvo vlakana i voda za zatvor - ali samostalno liječenje može maskirati prave probleme ili čak uzrokovati nove. Gastroenterolog vam može pomoći u liječenju uzroka, a ne samo simptoma. Ako ste stariji od 50 ili ste pod pojačanim rizikom od oboljenja od raka debelog crijeva i imate navedene simptome, definitivno morate posjetiti stručnjaka.

Zakažite posjet kod gastroenterološkog specijalista i predočite mu zabilješke o vašoj prehrani, probavi i simptomima koja ste imali u posljednja dva tjedna. Utjecaj probavnih komplikacija na vaše životne navike može biti značajan. Nema razloga da 'samo živite s tim'.

Magazin.hr