Odobrena prva vakcina protiv malarije

komarac
Ovo je prva ljudska vakcina protiv parazitske bolesti koju prenose komarci i mogla bi da spriječi nekoliko milijuna slučajeva ove bolesti u zemljama koje je budu koristile. Preporuke o uporabi lijekova koje izda Europska medicinska agencija obično dobiju potvrdu od Europske komisije u roku od nekoliko mjeseci.

"Moskiriks" će sada testirati i Svjetska zdravstvena organizacija, koja je obećala da će do kraja godine pomoći savjetima o tome gdje i kada je treba koristiti, a najviše smrtnih slučajeva bilo je u podsaharskoj Africi. Više od 80 posto umrlih od malarije su djeca mlađa od pet godina.

- Iako RTS,S sama po sebi nije kompletan odgovor na malariju, njena uporaba zajedno sa trenutno dostupnim intervencijama, poput zaštitnih mreža za krevete i insekticida, pružiti će značajan doprinos kontroliranju utjecaja malarije na djecu u onim afričkim zajednicama kojima je to najpotrebnije - rekao je direktor GSK-a Endru Viti.

Zdravstveni dužnosnici širom svijeta godinama su se nadali da će naučnici razviti efikasnu vakcinu protiv malarije, a istraživači iz GSK-a radili su na ovoj vakcini 30 godina. Nada da će ovo biti konačno sredstvo za iskorjenjivanje malarije splasnule su kada su testovi iz 2011. i 2012. godine pokazali da vakcina smanjuje broj slučajeva kod beba uzrasta do šest do 12 sedmica za 27 posto i za oko 46 posto kod djece uzrasta od pet do 17 godina.

EMA je preporučila da se vakcina licencira za uporabu kod beba uzrasta od šest do 17 mjeseci.

SRNA