Obilježavanje Svjetskog dana borbe protiv AIDS-a

HIV

... oboljelim od HIV/AIDS-) će 01.12.2014. tradicionalno obilježiti Svjetski dan AIDS-a brojnim aktivnostima u Sarajevu i Banja Luci.

Obilježavanje Svjetskog dana AIDS-a službeno će započeti u Sarajevu točno u 13.00 sati ispred Katedrale (Trg fra Grge Martića), simboličnim puštanjem 266 balona, koji predstavljaju broj registriranih osoba inficiranih HIV-om u BiH, a koje će pustiti poznati bh. glumac Feđa Štukan. Ulična akcija nastavit će se do 15.00 sati, a volonteri, vršnjački edukatori i uposlenici Asocijacije XY, Apohe i studenti Medicinskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu (BoHeMSA) dijeliti će građanimainformativno-edukativni materijal i kondome prenoseći globalni slogan akcije „Cilj je nula".

Uz navedeno, građani i prolaznici u Sarajevu će i ove godine imati mogućnost da javnosti, a posebno osobama koje žive s HIV-om, ostave afirmativne poruke koje će doprinijeti destigmatizaciji i smanjenju diskriminacije prema osobama koje žive s HIV-om u BiH, a ujedno i utjecati na svijest stanovništva BiH o važnosti prevencije i edukacije o HIV-u.

Istog dana, u večernjim satima nastavit će se obilježavanje Svjetskog dana AIDS-a u Banja Luci u City Pub-u od 19.00 sati, sa ciljem razvijanja svijesti kod mladih o važnosti odgovornog odnosa prema zdravlju, destigmatizacije osoba koje žive sa HIV-om, promocije Savjetovališta XY u Banja Luci i uspostavljanja konstantnih promotivnih aktivnosti.