Najzdraviji začini

začini, zdrava hrana, zdravlje, čaj, čajevi, začini

 Iste namirnice upravo zahvaljujući začinima i začinskim travama, dobivaju milijun lica!

Ustanovljeno je da gotovo svi začini sadrže u sebi jedinstvena ljekovita svojstva, i što je jako bitno uključuju i antibakterijska i antifungalna svojstva.

Naki od najzdravijih začina, koje bi s obzirom na svojstva trebalo koristiti u što više jela su:

- Češnjak

Dokazano snizuje razinu kolesterola u krvi, te sadrži antibiotska svojstva. Osim u kuhana jela, dobar je i dodatak salatama, pogotovo zelenoj. Stoga, pokušajte ga što češće koristiti, čak na dnevnoj bazi.

- Papar

Lokalna primjena dokazano ublažava bol. Dokazano je djelovanje i kod cluster glavobolje, žgaravice te probavnih poremećaja(iako ga u toj situaciji treba ograničeno koristiti). Papar ima jak, intenzivan okus, pa ga treba pravilno dozirati jer pretjerivanjem bi mogli dobiti nejestivo jelo.

- Đumbir

Đumbir poboljšava probavu, ublažava mučninu i poboljšava cirkulaciju, a trenutno se istražuje i njegova uloga srčanog tonika.

- Kurkuma

Kurkuma je zapravo sastojak indijskog curryja, a istraživanja su već više puta pokazala njeno protuupalno i antikancerogeno svojstvo te zaštitno djelovanje na jetru. Nedavno je dokazano i da onemogućuje apsorpciju kemikalija koje oponašaju estrogen, nitrozemina iz mesnih prerađevina te donekle čak i radijacije. Dostupna je u dućanima zdrave prehrane, a dobra je vijest što je sve češći sastojak i u našim kuhinjama.

- Korijandar

Istraživanja umaka od korijandra otkrila su da ta biljka ima svojstvo detoksikacije od teških metala, koje uklanja iz tijela.

- Cimet

Ima dokazano antibakterijsko svojstvo, te je dokazano poboljšavanje metabolizma šećera pod utjecajem cimeta. Okus cimeta povezujemo s zimskim dobom, kada ga se dodaje u fine, tople čajeve. Stoga, ako već nije, neka ovu zimu bude što češće u našim omiljenim čajevima.

Ovo je tek vrh ledenjaka, jer se sve više i više otkrivaju ljekovita svojstva začina, ljekovitih trava, bilo u svježem ili prešanom obliku. Stoga, začinjajte svako jelo jer osim na ukusu dobit ćete i dozu zdravlja putem začina.

izvor: savjetnica.hr