Na putu ste i imate problema s odlaskom na WC? Evo rješenja!

wc
Gotovo 40% ljudi muči se s konstipacijom tijekom putovanja, a najveći razlog za to krije se u činjenici da se tijekom odmora i putovanja najčešće mijenjaju naše prehrambene navike, ističe gastroenterolog Ed Levine. Jedemo u različito vrijeme, drugačije spavamo ili nas iscrpi promjena vremenske zone, piše rd.com.

Još jedan razlog je i nešto što je poznati Dr. Oz prozvao ‘sindromom sigurnog zahoda', što predstavlja nemogućnost da se u potpunosti opustite u nepoznatoj kupaonici.

Ovisno o ozbiljnosti simptoma i duljini vašeg putovanja, konstipacija uzrokovana putovanjem može biti ili samo naporna ili ekstremno neugodna. Predlažemo vam nekoliko prirodnih načina borbe protiv zatvora, kako bi se vratili na pravi put... bar na zahodu.

Hodajte nakon buđenja

Vježbanje povećava pokretljivost probavnog trakta, upozorava dr. Levine. Zato pacijenti u bolnicama češće boluju od zatvora, jer moraju preležati većinu dana i ne gibaju se dovoljno.

Kako biste si osigurali bar malo tjelesne aktivnosti, ako treba ujutro se probudite ranije i odite u šetnju, pogotovo ako ste na poslovnom putu ili na moru kojeg koristite isključivo za sunčanje.

Nemojte sjediti dugo u komadu

Iako zvuči primamljivo ne zaustaviti se nijednom tijekom šestosatne vožnje, kako biste što ranije stigli na odredište, pazite jer duga razdoblja bez kretanja mogu stvoriti priličan pritisak na vaša crijeva.

Dr. Levine savjetuje da redovito stanete kako bi protegnuli noge, popili vode i obavili što trebate u javnom wc-u.

Jedite bobičasto voće za doručak

Vlakna pomažu radu crijeva, a poznato je i da olakšavaju stolicu, koja tako lakše prolazi kroz probavni trakt. Ako se tijekom odmora častite s finim, bogatim obrocima, lako je zaboraviti na unos vlakana. No njihov nedostatak vas može zatvoriti, pogotovo ako ih inače konzumirate tijekom dana, bilo kao kašu za doručak ili salatu za ručak.

Obvežite se da ćete jesti raznoliku hranu za svaki obrok, te svakako uključite svježe voće kao međuobrok, kako bi unos vlakana ostao na potrebnoj razini.

Osmislite rutinu

Ako ste navikli doručkovati u 7:30 svaki dan, a na odmoru se ne dižete prije 10 sati, vrlo vjerojatno ćete iskusiti nevolje zatvora. "Vaš želudac se rastegne nakon svakog obroka, što šalje upozorenje crijevima da se trebaju riješiti stare stolice", kaže dr. Levine. Tako da drastična promjena u prehrambenim navikama može poremetiti i naučeni raspored vaše utorbe.

Odlazak na spavanje i buđenje u najbliže moguće vrijeme onom kojega se pridržavate kod kuće pomoći će vam održati cirkadijani ritam, koji pak pomaže pri regulaciji hormona koji utječu na probavu.

Puno pijte

Dehidriranost je izuzetno utjecajan čimbenik pri konstipaciji, pa budite sigurni da pijete i više vode nego inače, pogotovo ako ste doputovali negdje gdje je klima više suha i toplije je nego kod kuće.

Voda također pomaže vlaknima da budu učinkovitija u normalizaciji pokretljivosti crijeva, ako ćemo vjerovati stručnjacima iz SAD-a.

Zakažite pauze za wc

Do zatvora može doći i zato što ne odete na wc kad vas ‘stisne', jer vam recimo to nimalo ne odgovara u danom trenutku (stojite u redu ili ste kod stranaca doma, pa vam je neugodno otići na njihov wc).

Ako otprilike imate uobičajeno vrijeme kad vam treba pauza za ‘olakšanje', pokušate unaprijed isplanirati sve tako da možete biti blizu mjesta na kojem ćete se osjećati dovoljno ugodno da možete obaviti potreban ‘posao'.

Ponesite sa sobom laksative

Kako biste ipak bili najsigurniji, a unaprijed znate da ste skloni konstipaciji tijekom odmora ili na putu, možete sprječiti cijelu stvar tako što ćete ponijeti sa sobom laksative, par komada za svaki dan na putu, preporučuju liječnici.