Mladi nemaju pojma o kontracepciji i trudnoći

U istraživanju je sudjelovalo oko tisuću tinejdžerica koje su neplanirano ostale u drugom stanju, od čega ih je čak trećina izjavila da nisu koristile nikakvu zaštitu jer su bile uvjerene da ne mogu zatrudnjeti kada prvi put vode ljubav ili za vrijeme menstruacije, piše AP.

"Ovo izvješće otkriva koliko je pogrešnog vjerovanja, neznanja, nemara i magičnih maštarija dovelo tinejdžerice u rizičnu skupinu" izjavio je Bill Albert, glasnogovornik Nacionalne kampanje za prevenciju maloljetničkih i neplaniranih trudnoća.

Slična istraživanja u Americi pokazala su slične rezultate. Ispitano je oko pet tisuća maloljetnica u 19 različitih država koje su rodile nakon neplaniranih trudnoća, više od pola njih nije koristilo kontracepciju kada su ostale u drugom stanju.

"Čak i u slučajevima kada su upotrebljavale kontracepcijske tablete ili kondome, nakon pomnijeg razgovora došlo se do zaključaka da ih nisu koristile ispravno ili nisu bile dosljedne" objasnila je Lorrie Gavin, jedna od autorica studije, kako je i zašto došlo do začeća unatoč zaštiti dodavši kako nju osobno najviše brine podatak da većina mladih djevojaka zaštitu ne koristi jer to od njih traži njihov partner.

Studija zaključuje da u seksualnu edukaciju treba uključiti ne samo informacije o anatomiji i zaštiti od začeća već i kako se nositi sa situacijama kada partneri vrše pritisak na djevojke.