Lubenica štiti od infarkta i snižava tlak

Za mnoge je lubenica idealno ljetno osvježenje. Nedavna istraživanja ukazuju na to da bi ovaj ukusan plod također mogao biti važno sredstvo za snižavanje povišenog krvnog tlaka.

Minerali i krvni tlak
Ukoliko imate visoki krvni tlak, liječnici će vam prvo savjetovati da smanjite unos soli. Prema američkom Journal of Medical Association, smanjeni unos natrija ima ograničen učinak na snižavanje visokog krvnog tlaka i minimalan učinak na osobe s normalnim krvnim tlakom.

Međutim, nedavna istraživanja u Sjedinjenim Američkim Državama otkrivaju da umjereno uzimanje natrija u kombinaciji s pojačanim uzimanjem kalija, kalcija i magnezija, minerala koji se nalaze u voću, povrću i malomasnim mliječnim proizvodima, koristi smanjenju visokog krvnog tlaka više no samo ograničavanje unosa natrija. Ta četiri minerala: natrij, kalij, kalcij i magnezij zajedno pomažu regulirati krvni tlak.

Istraživači iz USDA-a, sveučilišta u Nevadi i Oklahomi, napravili su istraživanja tijekom kojih je ispitanicima razina arginina u krvi porasla za 22 posto nakon što su tri tjedna pili sok od lubenice pri svakom obroku.

Arginin je tvar potrebna za proizvodnju dušikova monoksida, koji utječe na smanjenje zgrušavanja krvi i štiti od infarkta. Studija uključuje 23 volontera koji su svakodnevno pili 1560 grama lubeničina soka.

Dodatne pogodnosti
Sam originalan naziv ovog voća (watermelon) govori od čega je ono sastavljeno. Od svih vrsta voća, lubenica ima najveći postotak vode, 93 posto i nisku energetsku vrijednost - samo 20 kalorija na sto grama.

Lubenice su odličan diuretik jer stimuliraju aktivnost bubrega i povećavaju produkciju urina što pogoduje eliminaciji toksina. Masnoće gotovo da niti nemaju, ali obiluju karotenoidima i likopenom. Likopen je odgovoran za primamljivu crvenu boju te je jedan od jačih antioksidansa koji smanjuje rizik od kardiovaskularnih bolesti.
izvor: Dalje.com