Ljekovita biljka Odoljen

Odoljen , ljekovito bilje, Ljekovito djelovanje, Protiv nervoze, Protiv nesanice, umirujuće djelovanje
Upotreba odoljena u medicinske svrhe opravdana je njegovim umirujućim djelovanjem na živčani sistem, te se preporučuje svim osobama koje su napete, uznemirene te imaju probleme sa koncentracijom. Odoljen djeluje dobro i na srce. Daje se u kombinaciji sa drugim biljem protiv nadimanja. Nosilac ljekovitog svojstva je etersko ulje kojeg ima u biljci od 0,2-2%. Variranja sadržaja eterskog ulja razlog je da se odoljen ne sakuplja u prirodi već se za potrebe farmaceutske industrije koristi uzgajani korijen.

Protiv nervoze koristite prirodni lijek od: 50 g nane, 30 g sitno isjeckanog odoljena i 20 g trave ive. Jedna jušna žlica ove smjese se popari sa 200 g ključale vode, poklopi i nakon dva sata ocijedi. Zasladi se medom i pije toplo nakon jela ujutro i uvečer.

Protiv nesanice dobar je prirodni lijek od: 30 g odoljena, 40 g hmelja i po 15 g nane i matičnjaka. Tu smjesu pomiješajte i pripremite kao i prethodni čaj te pijte jednu šalicu prije spavanja.

Protiv nervoze u klimakteriju koje su praćene lupanjem srca izmiješajte po 15 g odoljena, cvijeta lavande, kima, morača i po 20 g gloga i matičnjaka. Tri jušne žlice ove smjese poparite sa 500 g ključale vode, poklopite te nakon dva sata ocijedite, zasladite medom i popijte u toku dana 3-4 doze.

Tko ne voli čajeve ili neće pripremati svakodnevno napitak zbog nedostatka vremena može pripremati tinkturu: 20 g isjeckanog odoljena prelije se u staklenci koja se hermetički zatvara sa 100 g razblaženog alkohola (70%), drži 8-10 dana uz češće miješanje zatim procijedi. Dobivena tečnost se pretoči u čiste bočice dobro zatvori te pije 20-30 kapi po potrebi. Za probleme nesanice uvečer prije spavanja. Za smirenje dva do tri puta dnevno.

biljke-kao-lijek.blogspot.nl