Liječenje i simptomi kronične nesanice

alarm sat
Povremena se događa gotovo svakome s vremena na vrijeme, kao posljedica stresa ili depresije, zbog nekih bolova u tijelu ili kod povećanog unosa kofeina u organizam, piše gorila.hr.

Dok se kronična pojavljuje gotovo svakodnevno i bez nekog razloga. Ovaj oblik je težak i kompliciran, a rezultat je fizičkog i psihičkog napora. Najčešći uzrok je depresija, a slijede bubrežne bolesti, artritis, srčane bolesti, astma, Parkinsonova bolest i bolesti štitnjače. Ova bolest zahvaća i muškarce i žene neovisno o dobi, iako neka istraživanja pokazuju kako pogađa veći postotak žena u menopauzi.

Simptomi ove kronične bolesti su: nemogućnost i teškoće kod spavanja, izmorenost, često buđenje tokom noći i razdražljivost tokom dana. Ukoliko primjetite da vam se ovi simtomi ponavljaju duže od 1-2 mjeseca to mogu biti prvi znakovi kronične nesanice, pa se preporučuje da potražite savjet i pomoć liječnika.

Liječenje kronične nesanice

Postoji niz načina koji nam omogućuju bolje i lakše spavanje. Prije nego što se odlučite pomoć potražiti kod stručnih osoba, pokušajte s nekim jednostavnim i praktičnim načinima: pazite na način prehrane - izbjegavajte teške obroke i konzumirajte dovoljno tekućine, nikako nemojte koristiti mobilne uređaje ili laptope u krevetu prije spavanja, ako ne možete zaspati duže od 25 minuta ustanite iz kreveta i prošećite kako biste se osjećali umornije na kraju dana i izbjegavajte kofeinske i alkoholne napite iza 18 sati.

Ako se odlučite potražiti pomoć kod liječnika on će vam vjerojatno preporučiti terapiju u obliku tableta za spavanje, no to niije dugotrajno riješenje, ovakve tablete stvaraju ovisnost jer se organizam prilagodi njihovom utjecaju.

Liječenje kronične nesanice sastoji se od nekoliko koraka:

1. otkrivanje uzroka nastanka, te liječenje medicinskih i psiholoških problema koji uzrokuju nesanicu.
2. prepisivanje adekvatne terapije u obliku tableta ili hormona kratkoročno kako nebi došlo do nuspojava.
3. primjena tehnika relaksacije i promjena navika odlaska na spavanje.

Važno je napomenuti kako svakoj osobi nije potrebna jednaka količia sna, ako spavate manje od većine ljudi,a ne osjećate se umorno, znači da nemate nikakvih problema sa snom.