Kupine su prava vitaminska bomba, pomažu kod krvarenja i karcinoma

Samonikle kupine , ljekovitost kupine, ljekovita svojstva, ljekovita biljka, Ljekovito djelovanje
Samonikle kupine od vrtnih su manje, ali slađe i imaju nešto drukčiju aromu i okus.

Za ljekovitost kupine zna se odavno. Starorimski povjesničar Plinije uočio je ljekovita svojstva kupine i njeno djelovanje na upalne procese u ustima i organima za probavu.

Grčki liječnik Dioskorid preporučivao je kupinu za liječenje organa za probavu, kod stezanja maternice, za smirenje bolova kod hemoroida te za zacjeljivanje rana i čireva.

Liječnik Matioli (1570.) tvrdio je (a iskustvo mu je to potvrđivalo) da korijen kupine kuhan u vinu ili usitnjen u prah rastvara bubrežni kamenac.

Sv. Hildegarda je u srednjem vijeku pripisivala kupini ljekovita svojstva i preporučivala je za liječenje kašlja, migrene, zubobolje i protiv unutarnjih krvarenja.

Ljekovita - od korijena do ploda

Iako se mnogi vole sladiti ukusnim kupinama, malo ih zna koliko je ljekovita ta biljka. Naime, od kupine su ljekoviti njeni listovi, cvjetovi, korijen i plod.

Mladi zeleni listovi (bez lisne drške) i cvjetni vrhovi kupine beru se u lipnju i srpnju (samo s vrhova stabljike i po suhom vremenu). Listove kupine valja sušiti u tankom sloju kako bi sačuvali lijepu zelenu boju. Zreli plodovi kupine beru se u kolovozu i rujnu, a korijen se iskapa u veljači i ožujku. Korijen kupine valja sušiti u hladu, na zračnom mjestu.

Zagovarači zdravog načina života preporučuju jesti samonikle kupine u velikim količinama jer djeluju umirujuće, a poboljšavaju i probavu.

Listovi kupine koriste se za pripremu čaja od kojeg se prave oblozi za liječenje podbuhlosti lica i očiju.

Obilje minerala i vitamina

U plodu kupine ima obilje minerala i vitamina: kalija, fosfora, magnezija, klora, kalcija, sumpora, natrija, željeza, bakra i joda te vitamina - karotena (provitamina A), vitamina B1, B2, B5, B6 i, najviše - vitamina C.

Zanimljivo je istaknuti da u listu kupine ima više vitamina C nego u zrelom plodu (u 100 grama lista ima 125 miligrama posto vitamina C, a u zrelom plodu, u istoj količini, samo 24 miligrama posto).
Kupinov sok, svježe iscijeđen, bez dodatka šećera, sadrži vrlo malo kalorija (čak manje nego svježa cjelovita kupina).

Kupine su ukusne i zdrave, to smo znali, ali najnovija istraživanja pokazala su da imaju višestruku korist za ljudski organizam.

Provedenim istraživanjima znanstvenici su došli do zaključka da kupine pomažu ljudskom tijelu na puno načina, od toga da su korisne kao izvori vitamina i minerala, sve do sastojaka koji pomažu u borbi protiv kancerogenih bolesti.

Kupine grade imunitet jer sadrže vitamin C koji ima nekoliko važnih uloga, pbjavio je Daily Mail. Također, u kupinama ima, primjerice, dvostruko više tog vitamina nego u borovnicama.

"Vitamin C ključan je za imunitet i kardiovaskularni sustav jer snižava krvni tlak", rekla je doktorica Ursula Arens. Također je podsjetila da je vitamin C važan i u liječenju anemije jer pospješuje apsorpciju željeza u tijelu.

Kupina ima više vlakana nego većina drugog voća. U šaci punoj kupina naći će se oko 8 grama vlakana, a u 25 grama cjelovitih žitarica, koliko se dnevno preporučuje, samo 4 grama. Osim što su dobra za probavu i održavanje težine, vlakna pomažu sniziti i održavati kolesterol.

"Tanini, koji ublažavaju krvarenje ako su u pitanju manje ozljede, također se nalaze u kupinama", objašnjava doktorica Sarah Wilson, zaposlena u londonskoj bolnici Princess Grace. Wilson dodaje da su se u tradicionalnoj medicini često koristili oblozi od kupina da bi rane brže zarastale. Kad tanini dođu u dodir s ranom, pomažu da se tkivo prije stisne.

Kupine pomažu kod kancerogenih bolesti

Osim u liječenju manjih ranica, te ukusne bobice pomažu i u borbi protiv kancerogenih bolesti jer sadrže antioksidante u kojima se nalaze antocijani što usporavaju rast kancerogenih stanica. I druge vrste crvenog voća i povrća sadrže antocijane, ali ih kupine, prema novijim istraživanjima, imaju u daleko većem postotku.

"Sadrže i spoj C3G koji pomaže u borbi protiv raka kože i jednjaka", objasnila je za Daily Mail doktorica Arens.

Ako pojedete dvije šake kupina dnevno, unijet ćete potrebnu dozu mangana u organizam. On je pak jedan od minerala koji su potrebni za čvršće i zdravije kosti.

Još je jedan korisni vitamin u kupinama - B9 - poznat kao folna kiselina. Zajedno s vitaminom B12 nužan je u stvaranju novih krvnih stanica. Folna kiselina često se preporučuje trudnicama jer sprečava defekt neuralne cijevi embrija.

Kupine imaju i lutein koji je dobar za zaštitu očiju jer može spriječiti štetu koju im čine ultraljubičaste zrake.

Izvor: Narodni zdravstveni list