Kako same možete spriječiti spontani pobačaj?

tinejdžerice, trudnoća, pobačaj, zdravlje, trudnoća, trudnice, žene, trudnoća, pitanja, beba, trudnoća, stomak, partner, trudnica

Spontani pobačaj je neželjeno prekidanje trudnoće prije 24. tjedna , kada je plod lakši od 500 grama. Prekid trudnoće predstavlja velik stres za par, te postavlja pitanje zašto se to dogodilo. Svaka trudnica se mora držati nekih osnovnih pravila, s kojima se tragedija može spriječiti. 

Uzrok spontanog pobačaja

Uzrok spontanog pobačaja je često nepoznat. Smatra se, da je u tom razdoblju došlo do neke slučajne nepravilnosti u razvoju ploda. Organizam ga iz tog razloga odbacuje te se time vrši prirodna selekcija. Iako to zvuči grubo, to jenormalni čimbenik koji sprječava rođenje djeteta s genetskom greškom. Puno žena doživi spontani pobačaj kao zakašnjelu menstruaciju, jer znakove trudnoće nisu niti prepoznale.

Majčina bolesti u vrlo velikoj mjeri može utjecati na trudnoću. Najkritičniji je dijabetes. Trudnice trebaju imati razinu šećera u krvi pod stalnim nadzorom, jer bilo kakva odstupanja povećavaju rizik od spontanog pobačaja. Velika mogućnost pobačaja događa se i pri  lupusu, što utječe na vezivno tkivo, te probleme sa štitnjačom, pri policističnim jajnicima i visokom krvnom tlaku. U ranoj trudnoći može dovesti do srčanog aresta kod djeteta zbog majčine trombofilije.

Mnoge trudnice su u neopravdanom strahu od spontanog pobačaja. To se događa samo u 0,3% svih trudnoća, i u 1% slučajeva u drugoj trudnoći. Žena ne treba biti u strahu da će se to ponoviti niti bi trebala osjećati krivnju. U većini slučajeva žena nije mogla spriječiti spontani pobačaj, no svejedno može smanjiti rizik za njegov nastanak.

Kako spriječiti spontani pobačaj?

Trudne žene trebaju prestati pušiti, jer to obično povećava potencijalni rizik za gubitak fetusa. Rizik od pobačaja raste sa svakom cigaretom. Kritično je i pasivno pušenje i boravak u zadimljenim prostorijama. Slično je i s pijenjem kave, te napitcima koja sadrže kofein i alkohol.  Nije štetna jedna šalica kave dnevno. Konzumiranje alkohola svakodnevno povećava rizik od spontanog pobačaja čak tri puta.

Također su opasni plinovi, kao što su arsen, formaldehida, benzina i etilen dioksida. Stoga,  rengenski pregledi tijekom trudnoće ne rade. Lijekove se za vrijeme trudnoće ne smije uzimati po osobnom nahođenju, već se treba konsultirati s liječnikom.

Na što morate paziti za vrijeme trudnoće?

Što se tiče kretanja, trudnice se ne trebaju baviti športovima koji uključuju bilo kakve padove. Do ozljeda fetusa može doći i u prometnim nesrećama, stoga uvije vežite sigurnosni pojas (bez obzira jeste li tudni). Prije svega trebate izbjegavati psihičke napore i stres. Mnogim trudnicama stres predstavlja odlazak na kontrolu jel se boje za zdravlje djeteta i je li sve uredu. Boje se rezultata što je posve nepotrebno jer se pregledi izvode kao sistematski pregled svake trudnice, a ne da bi se utvrdile moguće nepravilnosti kod ploda.


Žene, koje boluju od kroničnih bolesti npr. dijabetes, štitnjača... moraju planirati trudnoću po savjetima liječnika. Kod nekih se žena pojavljuje imunološki pobačaj. To uključuje stvaranje antitijela, koji plod doživljavaju kao nepoznato tijelo te ga napadaju. Liječenje te vrste spontanih pobačaja nažalost još nije uspješno. Jedan od glavnih faktora za sprječavanje spontanih pobačaja je odmor, stalna podrška partnera i bližnjih te pozitivan odnos prema životu.

izvor: intimatemedicine.com.hr