Kako pravilno trčati ako želite smršavjeti

trčanje, traka za trčanje

Počnite s 10-minutnim trčanjem ili brzim hodanjem. Ovo pravilo vrijedi za one koji se ne bave redovito nekom fizičkom aktivnošću. Jak napor može negativno djelovati na vaše srce.

Zagrijavanje i istezanje. Zagrijte mišiće prije vježbanja, istegnite se poslije. To će spriječiti traume i oštećenja.

Vježbajte trčanje dok ne budete mogli trčati 40 minuta. Sagorijevanje masnoća započinje 30 minuta nakon neprekidnog rada mišića.

Trčite što češće možete. U idealnom slučaju - svaki dan. Da biste u potpunosti osjetili pozitivan učinak trčanja, ono mora postati vaš svakodnevan ritual. Svaki propušteni trening korak je unazad.

Jutro je mudrije od večeri. Prednost dajte jutarnjem trčanju. To je povezano i s gradskim zrakom koji je ujutro dosta čišći nego navečer.

Trčite natašte. No prije trčanja popijte čašu čaja ili vode kako biste imali dovoljno tekućine. Ako ćete trčati više od sat vremena, možete pojesti malo zobene kaše.

Pravilna obuća za trčanje je ona koja vam pristaje. Oko tog najvažnijeg predmeta za trčanje vode se prave bitke. Poznati engleski trkač Gordon Pirie, autor knjige "Trči brzo i bez povreda" smatrao je da je ravna obuća bez suvišnih detalja bolja od modernih tenisica koje ne dozvoljavaju da se oslanjate na petu. Dok se stručnjaci svađaju, vi sami izaberite odgovarajuću sportsku obuću.

Trčite prirodno. Postoji puno složenih tehnika trčanja koje su namijenjene sportašima. Vi se nećete natjecati, stoga vam efektivnost trčanja nije važna. Trčite tako kako vam govori organizam jer je trčanje prirodan vid kretanja.

Dišite kroz usta. Trčanje za mršavljenje aerobna je aktivnost, stoga je disanje kroz usta obavezno. Tempo vašeg trčanja mora biti takav da za njegovo vrijeme možete sudjelovati u razgovoru.

cromoda.com