Kako njuhom prepoznati jeste li zdravi? Isprobajte ovaj test

nos, miris, zdravlje
U istraživanju su znanstvenici koristili mirisne štapiće nalik flomasterima, samo s mirisima umjesto boja. Radilo se o pet jednostavnih mirisa: pepermint, naranča, riba, ruža i koža.

Većina od 3005 sudionika istraživanja imalo je zdrav osjet mirisa. Prepoznali su sve mirise ili barem četiri od pet. Oko 20 posto prepoznalo je dva ili tri mirisa, a 3,5 posto prepoznalo je jedan ili nijedan miris.

Pet godina nakon prvog dijela testiranja, istraživači su pažljivo provjerili tko je od sudionika još uvijek živ, a rezultati su pokazali da su otkrili dosad najpouzdaniji način za predviđanje skore smrti. Jedini pouzdaniji znak je teško oštećenje jetre, koji rijetko kad prolazi nezapažen. No, s druge strane, gubitak osjeta njuha često je nešto čemu stariji ljudi ne pridaju posebnu pažnju.

"Gubitak njuha je poput kanarinca u rudniku", rekao je glavni autor istraživanja Jayant M. Pinto, profesor kirurgije na Sveučilištu u Chicagu. "Ne uzrokuje smrt sam po sebi, ali je glasnik, rano upozorenje da je nešto u organizmu gadno pošlo po zlu, da je nastala šteta. Naše otkriće moglo bi postati korisni klinički test, brz i jednostavan način za identifikaciju pacijenata s najvećim rizikom", rekao je Pinto.

Izvor: dnevno.hr