INVAZIJA AZIJSKIH BUBAMARA Napale su Srbiju, množe se u Hrvatskoj

buba
Stručnjaci kažu da je riječ o azijskim bubamarama koje su pogubne samo za domaće imenjakinje. Potraga za njihovim prirodnim neprijateljima na ovim prostorima i dalje traje, a i zakon ih štiti od istrebljenja.
Azijske bubamare u Srbiji su prvi put primijećene na Fruškoj gori 2008. godine, iako su u Europu uvezene dosta ranije, u borbi protiv biljnih uši.

'Od tada su se udomaćile, prilagodile i skoro potisnule domaće bubamare', kaže Milenka Perić iz Zavoda za biocide i medicinsku ekologiju.

'One nisu štetne ni za ljude, ni za biljke, ali namnožile su se. Imamo manje biljnih ušiju, ali i manje domaćih bubamara.'

Od lokalnih se razlikuju po tome što imaju više točki, a i krila su im svih boja, ne samo crvene. Inače, ovih je bubamara sve više i u Hrvatskoj gdje su, također, istisnule domaće vrste.

Stručnjaci još pokušavaju pronaći njihovog prirodnog neprijatelja, kako bi im prirodnim putem pokušali smanjiti broj. Građani se upozoravaju da ih ne gnječe ili drobe, jer pritom ispuštaju žut sok neugodnog mirisa.

Inače, u Srbiji postoji pravilnik kojim je strogo zabranjeno ubijanje azijskih bubamara. Globa za uništavanje ovih životinja iznosi 15.000 dinara ili oko 1.000 kuna.

No, nije poznato je li itko ikad platio ovu kaznu, pišu Večernje novosti .