Ima li razlike između jeftinih i skupih krema za sunčanje

suncanje
Prema mišljenju naših stručnjaka, od odabira skupog brenda kreme za sunčanje puno je važnije pravilno korištenje.

Prof. dr. sc. Branka Marinović, predstojnica Klinike za dermatovenerologiju KBC Zagreb i Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, dala nam je važne savjete o pravilnoj zaštiti kože od sunca, budući da se posljednjih godina sve češće napominje opasnost od opeklina, a na kraju i raka kože s kobnim posljedicama, prenosi Tportal.

Što je SPF faktor i kako ga odabrati

Trenutno se na svjetskom, europskom, a naravno, i našem tržištu, nalazi veliki broj preparata sa zaštitnim faktorom namijenjenih različitim tipovima kože - od nježnije dječje, preko kože sklone aknama do normalne, suhe te vrlo osjetljive kože. Također, na tržištu se nalaze preparati s različitim stupnjevima zaštite.

‘Kod odabira preparata preporučuje se odabrati onaj koji odgovara tipu kože, međutim, osobito je značajno odabrati preparat koji štiti i od UVA i od UVB zračenja. Dermatolozi savjetuju da minimalni SPF bude 30, dok osobama svjetlije puti savjetuju upotrebu SPF 50. Na europskom tržištu SPF 50+ je sukladno zakonu najviši zaštitni faktor koji je u prodaji, dok se u SAD-u na tržištu nalaze preparati sa zaštitnim faktorom 100 pa i višim', kaže Marinović.

Studije su pokazale da većina osoba na svoju kožu nanese samo 25 do 50% potrebne količine preparata, najčešće da ne bi bili ‘sjajni i masni', ali tako djelotvornost preparata postaje upitna. Također je bitno napomenuti da je preparate za zaštitu od sunca potrebno nanijeti na kožu oko 15 minuta prije izlaska iz kuće.

Ono što se često zaboravlja je nanijeti balzam za usnice sa zaštitnim faktorom, a također kod mazanja preskočimo dijelove tijela koji nisu ‘na dohvat ruke'. Upravo to zna imati za posljedicu da je veći dio tijela zaštićen, dok se na jednom dijelu tijela vide opekotine od sunca.

Sprej ili krema, pitanje je sad

Razlika je, naravno, u podlozi te u lakoći nanošenja samog preparata. Najčešći problem koji se pojavljuje kod upotrebe sprejeva je da se često preparat ne nanese u dovoljnoj količini. Stoga se savjetuje te preparate u spreju prvo nanijeti na ruku te onda utrljati u kožu.

Nije dokazano da u kremama ima kancerogenih sastojaka

Na deklaracijama treba obratiti pažnju radi li se o kemijskom ili fizikalnom filteru, te treba uzeti u obzir da se te kemijske tvari upijaju u kožu. Svaki proizvod može uzrokovati pojavu alergijske reakcije, međutim, ako izaberemo proizvod koji strukturom odgovara našem tipu kože vjerojatnost pojave alergije je znatno manja. Što se tiče kancerogenosti, nije dokazana kancerogenost supstanci koji se nalaze u preparatima.

Od skupe kreme važnije je pravilno korištenje

‘Danas je na tržištu izrazito veliki broj preparata, u različitim cjenovnim razredima. Važno je pri kupnji obratiti pozornost na vrstu filtera (kemijski ili fizikalni) te da preparat ima zaštitu od UVA i UVB zraka. Ako su ti kriteriji zadovoljeni, nema razlike u kvaliteti zaštite između povoljnijih i najskupljih preparata', objašnjava Branka Marinović.