Grozne spolne bolesti, a za koje dosad sigurno niste ni čuli

bol u stomaku

... za koje nikad nismo čuli, a koje su jednako štetne. Ginekologinja Jennifer Wilder predstavlja još četiri vrste za koje biste svakako trebali znati, kao i što učiniti ako mislite da imate jednu od njih.

Meki čir

"To je bolest pri kojoj imate rane ili čireve na spolovilu", kaže Wilder. Rane počinju kao mala ispupčenja, a mogu u roku dva dana narasti u čireve.

Simptomi: "Bolovi za vrijeme seksa ili krvarenje tijekom odnosa su glavna dva simptoma. A ponekad i uriniranje može biti bolno", objašnjava Wilder. Još gore je to što natečeni limfni čvorovi mogu biti na preponama ili ispod pupka. Kako bi je dijagnosticirali, liječnici moraju vidjeti rane, iako je ponekad potrebno i obaviti testiranje.

Liječenje: Može se izliječiti u roku dva tjedna antibioticima. Važna stvar je da ako ste seksualno aktivni, trebate stvoriti naviku redovitog samopregleda spolovila, tako da primijetite kad nešto nije u redu", dodaje Wilder.

Zarazna moluska

Riječ je o virusnoj bolesti koja se širi putem kože i to ne nužno seksom. "Ustvari je riječ o učestaloj kožnoj infekciji koju mogu dobiti i djeca. No kad je na spolovilu, smatra se spolno prenosivom bolesti", objašnjava Wilder.

Simptomi: Ovu bolest karakteriziraju mjehurići puni tekućine na genitalijama. "Mogu biti maleni poput glave igle ili veliki poput gumice na vrhu olovke", opisuje Wilder i kaže da mjehurići obično ne bole, no mogu početi svrbiti.

Liječenje: Doktor ih može dijagnosticirati čim vidi vaš osip. Neki liječnici će prporučiti zamrzavanje, no postoje i antibiotske kreme.

Citomegalovirus

Ovaj virus povezan je s onim koji uzrokuje boginje, herpes simplex, te mononukleozu. "Širi se od osobe do osobe putem tjelesnih tekućina, kao što su krv, slina, urin, sjeme i majčino mlijeko", kaže Wilder. "On se također širi putem seksualnog kontakta, dojenjem, transplantacijom organa, te kroz posteljicu."

Simptomi: Većina ljudi ne pokazuju simptome. No, u akutnim slučajevima virus može uzrokovati simptome mono-tipa kao što su groznica, grlobolja, gubitak apetita, umor i povećanje limfnih čvorova.

Liječenje: Budući da je riječ o virusu, antibiotici ne djeluju. "Virus je obično samoograničen," kaže Wilder, što znači da sam stvara svoj put kroz naš organizam. "No, u teškim slučajevima antivirusni lijekovi mogu biti učinkoviti," dodaje liječnica. Također je važno znati da kad dobijete ovaj virus, on ostaje, kao herpes, u vama zauvijek. Ali obično ostaje uspavan ako ste zdravi.

Limfogranuloma venereum

To je kronična infekcija cijelog limfnog sustava. Uzrokuju je tri soja bakterija, od kojih je jedan soj onaj koji uzrokuje i genitalnu klamidiju.

Simptomi: "Ako bolujete od ove bolesti možete osjećati manju bol u trbuhu, imati proljev, otečene limfne čvorove, i grčeve u želucu", objašnjava Wilder, te dodaje: "To su simptomi koje inače ne bismo pripisali spolno prenosivnoj bolesti, pa ako ih imate, važno je uzeti u obzir taj mogući uzrok i odmah posjetiti liječnika."

Liječenje: Obično će liječnik prvo uzeti biopsiju vašeg limfnog čvora. Zatim ćete morati piti antibiotike oko tjedan dana, a nakon toga biste trebali biti zdravi.

womenshealthmag.com