Evo zašto se ne možete riješiti viška na trbuhu

1. Nedostaje ti magnezija

Našem tijelu magnezij je potreban za preko 300 kemijskih reakcija, između kojih je održavanje pravilnih otkucaja srca i regulacija šećera u krvi, no ovaj nutrijent pomaže i kod mršavljenja i oblikovanja tijela. Istraživanja su pokazala kako dodatni unos magnezija izbacuje višak vode iz tijela, pa ćeš se osjećati manje naduto.

Rješenje: Jedi više hrane bogate magnezijem, kao što su zeleno lisnato povrće, grah i orašasto voće. Možeš i porazgovarati sa svojim doktorom te nabaviti magnezij u kapsulama.

2. Radiš krive vježbe

Većina ljudi se pri želji za mršavljenjem odmah baca na kardio vježbe. 45-minutno trčanje pomoći će ti skinuti prvih nekoliko kilograma, no s vremenom će se tvoj metabolizam naviknuti i prestati sagorijevati toliku količinu kalorija.

Isprobaj trening s utezima! Podizanje teških predmeta radi mikro ozlijede na mišićima, a oni zatim trebaju više energije kako bi se oporavili, što znači da će tvoje tijelo sagorijevati kalorije čak do dva dana nakon vježbanja! Još učinkovitiji su HIIT treninzi koji ubrzavaju rad srca i tako pokreću metabolizam.

Rješenje: Možeš sastaviti HIIT trening s bilo kojom vrstom vježbi, uključujući i kardio vježbe poput trčanja, plivanja ili bicikliranja, kao i vježbe s vlastitom težinom.

3. Ne spavaš dovoljno

Istraživanja su pokazala kako žene koje spavaju 4 umjesto 8 sati dnevno unose čak do 300 kalorija više od onih "naspavanih". Premalo sna uzrokuje povećanje hormona koji otvara apetit.

Rješenje: Stručnjaci savjetuju 7 do 9 sati sna svaku noć. Za miran san iz spavaće sobe makni električne uređaje, pazi da temperatura ne bude previsoka (18 stupnjeva je idealno), izbjegavaj kofein nakon ručka i pokušaj ići spavati i buditi se u isto doba svaki dan - čak i vikendom.

4. Piješ puno sokova

Napici s puno šećera vrlo su loši za tvoj struk, no čak i dijetne verzije mogu naštetiti tvojoj figuri. Umjetni šećeri koji služe kao zamjena za prave zbunit će tvoje tijelo tako što će nakon unosa šećera tražiti energiju koja neće doći jer dijetna pića ne sadrže kalorije. Nakon toga osjetit ćeš glad i ogromnu želju za kalorijama.

Rješenje: Zaustavi ovaj ubojiti krug tako što ćeš zamijeniti sokove vodom ili čajem. Kad ti dosadi obična voda, jednostavno dodaj kriške svježeg voća i dobit ćeš zdravu verziju soka. Kava je također dozvoljena, ali pripazi da ne pretjeruješ s kalorijama.

5. Dijeta ti sadrži previše soli

Višak soli u hrani natjerat će vodu iz tvog krvnog sustava ravno u tvoju kožu, pa će ti tako dnevna doza čipsa uzrokovati natečen izgled. Iako možda ne soliš hranu, moguće je da prekoračuješ preporučen dnevni unos soli (manje od pet grama) jedući konzerviranu hranu, umak za salatu, salame ili neke mliječne proizvode.

Rješenje: Izbjegavaj dodavanje soli u jela. Svu hranu možeš začiniti raznim biljem - cimetom, čilijem, paprikom, đumbirom, bosiljkom, peršinom i ružmarinom.

6. Piješ previše alkohola

Od previše alkoholnih pića lako ćeš se udebljati, a često se dogodi i da imaš nevjerojatnu želju za hranom nakon što popiješ nekoliko čaša.

Rješenje: Uživaj u povremenoj čaši vina ili žestice uz obrok, ali izbjegavaj pića miješana sa sokom ili nekim drugim izvorom šećera.

Izvor: index.hr