Dvogodišnji Mario HITNO treba našu pomoć, iz dana u dan bori se za život!

Humanitarna akcija, pomoć
...s apgarom 10/10. Dok ocjenu između 8 i 9 bodova dobije većina djece, ocjena 10 je rjeđa, a dvostruka desetka je osobito rijetka.

Mario je dobio maksimalan broj bodova, 10, što znači da je sve bilo u redu - boja kože, srčani ritam, mimika, refleksi, reakcije, mišićni tonus i disanje.

Tri dana nakon poroda, otpušten je kući, a nakon mjesec dana život njegove majke Kristine, supruga Nike, njihove kćeri Kiare zbog bebinih se zdravstvenih problema potpuno promijenio. Nakon mjesec dana Mario je iz nepoznatih razloga doživio kardiorespiratorni arest. Reanimiran je u više navrata te je kolima hitne pomoći prevezen iz doma zdravlja Samobor u Vinogradsku bolnicu odakle je prebačen u Zaraznu pod dijagnozom bronhijalitisa i atipične virusne upale pluća.

Tijekom višemjesečnog boravka u Zaraznoj bolnici, Mariju se stanje pogoršavalo. Zbog urođene srčane mane, ventrikularnog septalnog defekta, koji nije odmah dijagnosticiran, disanje mu je bilo otežano te je više mjeseci proveo na respiratoru i oscilatoru. Za boravka u bolnici, Mariju su istovremeno otkazali jetra i bubrezi zbog čega je tri dana proveo na dijalizatoru. Čitavo vrijeme bio je pod jakim sedativima. Doktor Dalibor Šarić, pedijatrijski kardiolog, s KBC-a Rebro, tada je dijagnosticirao VSD na srcu zbog čega je prebačen na KBC Rebro gdje je prošao operaciju podvezivanja plućne aorte, a zatim operaciju zatvaranja VSD-a na srcu.

Tu mukama nije bio kraj jer je utvrđeno da je posljedica pakla kroz koji je Marío prošao atrofija mozga zbog koje je danas, s nepune tri godine, 100%-tni invalid jer mu je psihofizičko zdravlje zbog svega što je prošao trajno i nepopravljivo narušeno. Iz dana u dan bori se za život. Nalazi se na privremenom boravku u Specijalnoj bolnici za kronične bolesti dječje dobi Gornja Bistra. Liječnički tim na čelu s dr. Brankom Mučić uspio je korigirati terapiju za neurološke probleme kao što su epileptični napadi i količina lijekova koju Mario danas uzima je znatno manja, a postiže bolji učinak nego prijašnja.

Njegova obitelj živi u podstanarskom stanu u Novom Zagrebu da bi čim brže mogli doći do bolnice. Primanja su im skromna, a obzirom su troškovi veliki, obratili su nam se s molbom da podijelimo njihov apel za pomoć.

Mario nam je sve na svijetu. Oplemenio je naše živote i pokazao što znači željeti živjeti. Da on nema toliku snagu, teško da bi je i mi imali. Da, mučno je gledati njegovu borbu za dah, ali sve prođe kad nam se nasmije, kažu njegovi roditelji, koji se nadaju njegovom skorom izlasku iz bolnice, te bi željeli nabaviti veći medicinski krevet.

Donacije se mogu uplatiti na žiro-račun, IBAN HR3724020063102578894, otvoren u Erste banci na ime Niko Ujdur sa svrhom za Maria.