Čudesna moć čajeva

imunitet, jačanje imuniteta, prehlada, čaj, organizam, detoksiciraju organizam, čisti organizam, lan, čajevi, zdravlje, čajevi, Sok za rehidraciju , Otopina za rehidraciju, čaj, bubuljice, čaj, zima, čaj, grlo, menta
Svakim naglim, akutnim proljevom tijelo se nastoji riješiti otrova, bakterija, virusa, odnosno nečeg stranog što je ušlo u naš probavni sustav. Proljev može biti osobito ozbiljan kod djece, jer može doci do dehidracije.
Naš gastrointestinalni sustav je sustav ravnoteže, između nas kao domaćina i crijevne flore u kojoj prevladavaju anaerobne bakterije.

Salmonela - bakterija zaražene hrane
Crijevna mikroflora nam je važna za sazrijevanje imunološkog sustava, održavanje sluznice želuca i crijeva zdravom, a važna je i za obranu od patogenih bakterija i virusa te alergena. Najčešći uzrok proljeva u ljetnim mjesecima su ljetni, entero virusi te Salmonela. Salmonela je bakterija koju ćemo u organizam unijeti zaraženom hranom, najčešće su to nedovoljno termički obrađena piletina, jaja, morski plodovi ili zaraženo mlijeko, sirevi i sladoled. Salmonela se iz životinjskog izmeta može naći i na povrću pa ga treba dobro oprati.

Simptomi salmonele su povišena tjelesna temperatura, glavobolja, nagli početak bolova u trbuhu, mučnina, povraćanje i proljev. Simptomi se javljaju relativno brzo nakon konzumiranja zagađene hrane, za od 12 do 24 sata. Zbog učestalih vodenastih, zelenkasto-sluzavih proljeva može se razviti i dehidracija, a kod male djece i starijih osoba može ugroziti opće stanje bolesnika. Salmonela se brzo razvija i za nekoliko sati iz jedne bakterije ih može nastati nekoliko milijuna. Salmonela izaziva upalu sluznice želuca, gastritis te upalu crijevne sluznice, enteritis. Nakon 3 do 7 dana, očekujemo da se svi simptomi smire. Saznaj kako izbjeći trovanje hranom! Najvažnija je rehidracija Proljev se može javitii i nakon uzimanja mlijeka, mliječnih proizvoda, sladoleda, raznih napitaka od šećera, voća ili mlijeka. Također se može javiti ako je osoba preosjetljiva na hranu tj. ima intoleranciju na laktozu, šećer iz kravljeg mlijeka. Često proljev može izazvatii i bakterija Listeria iz mekanih sireva i sireva s plijesni, iz salate iz vrećice, nedovoljno termički obrađene hrane, mekanog sladoleda pa djeca, starije osobe i trudnice trebaju biti oprezni. Potrebno je paziti na svježinu hrane, redovito prati ruke, provjeravati konzerve i datume isteka roka. U nekim stranim zemljama možeš biti osjetljiva na lokalne bakterije, stoga održavaj higijenu i pij vodu samo iz boce, izbjegavaj led i zatvori usta kod tuširanja te izbjegavaj sirovo voće i povrće ili ga oguli. Oko 3 do 5 posto pacijenata mogu ostati trajni nosioci Salmonele u svojim crijevima. Oni nisu bolesni, ali su mogući izvor zaraze za druge osobe. S obzirom na to da se Salmonelu ne preporučuje liječiti antibioticima, a za viruse antibiotici ne vrijede jer ih ne ubijaju, najbolje rješenje u terapiji proljeva je mirovanje i rehidracija. Potrebno je uzimati dovoljno tekućine tj. čaja od hrastove kore. sljeza, kamilice, metvice, borovnice i malo kadulje. Čaj je dobro malo i posoliti te jesti slane juhe jer organizam s proljevom gubi i vodu, ali i sol tj. elektrolite. Dobro je skuhati i zob ili rižu pa ih lagano jesti kroz dan sa svom njihovom sluzi koju su pustile tijekom kuhanja. Možeš grickatii i slane štapiće, perece i sl. ili jesti kuhani krumpir kojeg se preporučuje posoliti. Čaj protiv proljeva za djecu: List ili korijen bijelog sljeza (sluz oblaže i štiti sluznicu crijeva) Kamilica (djeluje protuupalno) Majčina dušica (djeluje baktericidno) Plod komorača (protiv upale i nadutosti) Hrastova kora List maline ili kupine (kao i hrastova kora, stežu, stišću, upijaju toksine i višak tekućine) Od svakog sastojka uzmi po 20 g ili ih uzmi u podjednakim količinama. 1 žlicu čaja kuhaj 1 minutu u pola litre vode, procijedi nakon 5 minuta stajanja i daj djetetu kroz cijeli dan više puta. Po potrebi skuhaj još čaja. Što više, to bolje, prije ćemo iz crijeva izbaciti sve strane uljeze i njihove toksine. U čaj možeš dodati malo soli i malo limuna.

Sok za rehidraciju 2 dl soka od jabuke pomiješaj s 2 dl vode i pij kroz dan. Lako se resorbira i nadomješta izgubljeni kalij. Ako dijete voli, daj mu i probiotik, da upaljenu sluznicu probavnog trakta što prije vrati u ravnotežu. I čaj i probiotik može se i treba uzimati još tri tjedna nakon proljeva. Čaj protiv proljeva za odrasle: Kamilica Sljez Metvica (protiv bolova, grčeva, mučnine, anestezira) Vodopija(pomaže probavi sa svojim gorkim tvarima) Hrastova kora Kadulja (djeluje baktericidno) Islandski lišaj (djeluje baktericidno,štiti sa svojom sluzi i pomaze svojom gorčinom) Dnevno pij čaj po želji, nastavi ga piti tjedan dana i nakon proljeva te jedi zrele banane. Naribaj jabuku i ostavi je da potamni pa je pojedi. Jedi rižu, po mogućnosti smeđu tj. integralnu. Grickaj rogač i općenito konzumiraj laganu hranu.

Otopina za rehidraciju

Možeš je kupiti već gotovu u ljekarni u slučaju jake dehidracije i vrtoglavica ili je možeš napraviti sama. 1 žličica morske soli 1 žličica sode bikarbone 6 žličica šećera 2 litre čaja od kamilice i matičnjaka (koji će dodatno pomoći kod grčeva i bolova) Sve otopi i uzimaj kroz dan, malo po malo, u gutljajima.