8 savjeta za uspješno mršavljenje

trikovi, spavanje san, mršavljenje uz trening, vruća čokolada, začini, mršavljenje, mršavljenje uz trening, Savjet, krivac, mršavljenje, pogreška

Limun dijeta, dijeta po krvnim grupama, mliječna dijeta. Svaka je uspješna neko vrijeme, a zatim slijedi neugodan yo-yo efekt, kada obično dobijemo više kilograma nego što smo imali prije dijete.

Za dugoročno i uspješno mršavljenje potrebno je promijeniti stil života. Taj je put trnovit, ali na kraju se itekako isplati. Za uspješno i zdravo mršavljenje ne postoje čuda koja će se desiti sama od sebe. Samo trudom i upornošću je moguće doći do cilja. Mi ćemo vam za početak pomoći postaviti ciljeve i savjete za uspješno mršavljenje.

1. Važna je motivacija

Postavite si realne ciljeve. Odlučite primjerice, da želite ponovno nositi hlače od prije. Na taj ćete način tijekom dijete lakše pratiti napredak i radovati se danu kada ćete ostvariti svoj cilj.

Savjet: negdje na vidljivo mjesto stavite svoju fotografiju iz dana kada ste bili vitki. Možda će vas to dodatno motivirati za mršavljenje.

2. Jedite, jedite i jedite

Zvuči paradoksalno, ali za mršavljenje je vrlo važno redovito jesti. Naravno, ne bilo koju hranu koja nam je na dohvat ruke, već zdravu i nisko kaloričnu. Najbolje je jesti svaka 2-3 sata. Ako smanjimo obroke na tri dnevno i pokušavamo što manje jesti, veća je vjerojatnost da ćemo u "kritičnim trenucima" posegnuti za nečim slatkim i nezdravim.

Savjet: u svakodnevnu prehranu uvedite međuobroke. Po mogućnosti u obliku voća, povrća, jogurta ili orašastih plodova.

3. Izbacite šećer

Možda ne znate ali od slatkog okusa se vrlo lako odviknuti. Šećer nam kao takav ne treba, jer naše tijelo može dobiti potrebne ugljikohidrate iz kruha, riže, krumpira i voća.

Savjet: volite slatkiše? Zamijenite ih voćem! Držite se ovog pravila tjedan dana i vidjet ćete da vam slatkiši neće toliko nedostajati kao prije.

4. Povrće

Šećer je poželjno izbaciti iz prehrane, ali povrće možemo jesti po volji! Ovisno o vašem ukusu, svakodnevnu prehranu možete obogatiti raznim salatama i povrćem kao prilogom. Umjesto krumpira uz meso, skuhajte ili ispecite na grillu različito povrće koje će vas zasititi i opskrbiti vas vlaknima.

Savjet: jedite povrće kada god je to moguće. Poželjno je uz svaki obrok, oko 500 g dnevno.

5. Tjelovježba

Ne postoji niti jedan drugi način za zdravo i uspješno mršavljenje osim tjelovježbe i pravilne prehrane. Gubitak kilograma i održavanje težine neće funkcionirati bez redovite tjelovježbe i gibanja. Najmanje 3 puta tjedno odradite tjelovježbu i hodajte kada god je to moguće. Umjesto odlaska u dućan autom, prošećite i učinite dobru stvar za svoje tijelo.

Savjet: mislite da niste sportski tip? Postoji mnogo načina za redovito gibanje; od šetnje i brzog hodanja do fitnessa i teretane. Odaberite fizičku aktivnost uz koju ćete uživati, a ne onu koja će vam biti dodatni teret i napor.

6. Izbacite alkohol

Alkohol je pravi neprijatelj za uspješno mršavljenje. Tijekom dijete se nikako ne preporuča njegova konzumacija jer sadrži puno kalorija.

Napomena: Jeste li znali da ista količina Coca Cole ima manje kalorija nego vino? Puno više kalorija imaju rakija i viski, pa su zbog toga ova dva pića prava kalorijska bomba!

7. Tekućina

Preporučuje se izbaciti sve napitke sa šećerom te ih zamijeniti običnom vodom. Gotovo svi kupovni sokovi imaju puno skrivenog šećera koji vam neće pomoći u ostvarenju cilja. Tijekom mršavljenja, vaše tijelo treba između 1,5-3 litre vode dnevno. Osim vode možete konzumirati i zeleni čaj koji je odličan za gubitak kilograma.

Savjet: u vodu dodajte limun narezan na kriške i tako ćete dobiti vodu s okusom koju ćete puno češće piti.

8. Dopušteno je griješiti

Promjena načina prehrane nije nimalo laka, pa možemo s vremena na vrijeme „zgriješiti" bez grižnje savjesti. Ali vrlo je važno ne odustati od dijete nakon pojedenog komada torte ili hamburgera. Ponovno uspostavite ravnotežu s tjelovježbom i uravnoteženom prehranom.

Savjet: Nemojte često skrenuti s puta, jer što više imate izlazaka iz dijete, to je mogućnost za odustajanjem veća.

Izvor: kiwi.hr