8 bizarnih slučajeva buđenja iz kome

slučajevi , koma,  medicinsko čudo
Koma se definira kao stanje duboko poremećene svijesti, a težina stanja određuje se Glasgowskom skalom prema kojom se koma može kvalificirati kao plitka, srednje teška i duboka. Općenito, buđenje iz duboke kome koja može potrajati godinama, pa čak i desetljećima, je vrlo rijetko. U takvom stanju ne postoje mišićni refleksi, zjenice ne reagiraju na svjetlost, ne postoji refleks gutanja te su očuvane jedino vitalne funkcije poput disanja i krvotoka, mada i one mogu biti poremećene, piše Listverse.

Ostaje nepoznato koliko je zapravo pacijent u komi svjestan okoline, no mnogi vjeruju kako je on prisutan duhom mada ne može komunicirati. Ovi slučajevi dokazuju kako je ljudski mozak nevjerojatan, a medicina prepuna čuda:

1. Probudila ga pjesma "Satisfaction"

Umirovljeni 60-godišnji pekar Sam Carter pao je u komu nakon razvoja vrlo ozbiljne anemije. Smješten je u britansku bolnicu u Staffordshireu te su mu liječnici dali manje od 30 posto šansi za oporavak. Bio je u komi tri dana, a liječnik je predložio njegovoj supruzi da mu pusti neku glazbu, više kako bi ženi dao osjećaj korisnosti, a manje jer je vjerovao kako će to pomoći pacijentu. Ona mu je postavila slušalice na glavu i pustila "Satisfaction" od Rolling Stonesa. Na opće iznenađenje, Sam je otvorio oči nakon što je pjesma odsvirala. Poslije je rekao da je čuo pjesmu te mu je ona dala injekciju energije. Iako se ne sjeća ničega iz kome, pjesme se vrlo dobro sjeća, a ona ima posebno značenje za njega jer je bila prva singlica koju si je kupio sa 17 godina.

2. Vratila se u prošlost

Sarah Thomson (32) razvila je ugrušak u mozgu koji je rezultirao moždanim krvarenjem i komom. U komi je bila 10 dana, a nakon što se probudila, bila je uvjerena kako je 1998. g - kad je imala 19 godina. Mislila je kako Spice Girls još postoje, a nije prepoznala niti svoga muža i djecu. Kako je s 19 godina bila još s prvim mužem te tek rodila dijete, ostala je zastrašena činjenicom da ispred nje stoji 14-godišnje dijete, a njezin muž nije netko tko radi u bolnici. Nakon što je izašla iz bolnice ponašala se kao tinejdžerka - bila je buntovna, slušala glasnu rock glazbu i bojala kosu u lude boje. Iako se nije sjetila zaboravljenog razdoblja, naknadno se ipak smirila i ponovno zaljubila u muža.

3. Zaboravili materinji jezik

Odrastajući u Australiji, Ben McMahon je učio francuski i mandarinski jezik, no nikad ih nije tečno govorio. On je 2012. doživio tešku prometnu nesreću te su liječnici rekli da će biti sretan ako preživi. Završio je u dubokoj komi iz koje se srećom probudio, no uz jednu anomaliju - nije znao govoriti engleski. Umjesto toga, pričao je na mandarinskom. Engleski je počeo ponovno učiti, no nikako mu nije išao tečno kao prije, pa se naposljetku preselio u Šangaj, gdje danas vodi jednu TV emisiju i priča jednako dobro kao i ljudi kojima je mandarinski materinji.

Slična se priča dogodila i u Hrvatskoj, a riječ je o Sandri Ralić iz Knina. Ona je kao 13-godišnja djevojčica završila u komi, a nakon što se već sljedeći dan probudila u splitskoj bolnici, nije znala pričati hrvatski. Umjesto toga govorila je samo njemački, koji je prethodno učila. 

Još bizarniji slučaj dogodio se Amerikancu Michaelu Boatwrightu koji se pobudio iz kome u Kaliforniji te je tvrdio kako se zove Johan Ek, govoreći na švedskom. Liječnici su otkrili kako je nekoć živio u Švedskoj te imao tamo djevojku.

4. Zapamtio snove iz kome

Fred Hersch je poznati moderni jazz skladatelj koji je javno 90-ih objavio da boluje od HIV-a. Bolest ga je jako pogodila 2008. g. te je zapao u septički šok, a kako su mu organi počeli otkazivati, pao je u komu. U njoj je bio dva mjeseca prije nego se probudio, no nije se bio sposoban micati sljedećih osam mjeseci te su ga hranili na cjevčicu. Nakon brojnih terapija njegove su se motoričke funkcije počele poboljšavati, a u tome mu je najviše pomogao klavir na kojem je svirao. Skladao je 90-minutni koncert koji je nazvao "Moji koma snovi" sastavljen od osam glazbenih vizija koje je navodno doživio i zapamtio dok je bio u komi.

5. Zaspao u komunizmu, probudio se u kapitalizmu

Jedan od nevjerojatnih slučajeva je onaj Poljaka Jana Grzebskog, koji je u komi završio nakon teških ozljeda glave uslijed nesreće na željeznici 1988. g. U komi je bio četiri godine, a nakon buđenja bio je potpuno paraliziran i gluhonijem, no bio je potpuno svjestan svega što se događa oko njega. Žena ga je micala svakih sat vremena kako ne bi zadobio rane od ležanja, a pritom ga je privikavala na promjene u društvu - pad komunizma, kapitalistički poredak, itd.

6. Probudio se dok su htjeli odustati od njega

Gary Dockery je bio 33-godišnji američki policajac koji je tijekom jedne intervencije dobio metak u glavu. Na hitnoj su mu vadeći metak odstranili oko 20 posto mozga, no bilo je preopasno vaditi dijelove metka iz lubanje. Dockery je bio u vegetativnom stanju kome sedam godina, a 26. veljače njegova je obitelj žustro raspravljala što trebaju učiniti - odstraniti vodu iz pluća ili ga pustiti da premine kako se ne bi više patio. Odjednom je Dockery počeo pričati, prepoznao je članove obitelji, pa i sinove koji su tada iz dječaka narasli u mladiće. Nije se prisjećao pucnjave niti je bio svjestan koliko je bio u komi.  Ipak, čudo nije trajalo dugo te je nakon 18 sati počeo sve manje pričati, no i dalje je bio svjestan svega. Preminuo je nakon godinu dana zbog ugruška u mozgu.

7. Pobijedila sve izglede

Sarah Scantlin je bila popularna 18-godišnja tinejdžerka puna želje za životom prije nego je 1984. g. udario auto dok se vraćala kući iz izlaska. Vozač je bio pijan, a još više štete je napravio drugi auto koji je naletio na nju dok je ležala na tlu. Bila je u komi mjesec dana, a roditelji su je odlučili ostaviti na aparatima premda su im rekli da se više nikada neće probuditi. U domu za njegu Sarah se probudila posve oduzeta, a s vremenom je naučila gutati tako da može jesti bez cjevčice. Osoblje je pokušavalo komunicirati s njom preko treptanja, no to je samo nekad funkcioniralo. Nakon što je u domu provela 16 godina, nova zaposlenica doma Pat Rincon posebno se trudila oko nje i poticala ju na komunikaciju. Svaki dan tijekom četiri godine ohrabrivala ju je nakon svakog zvuka koji je proizvela te je Sarah napokon počela vrištati ako joj nešto nije odgovaralo. Tek 2005. je Sarah progovorila prvu riječ, a njezini roditelji su plakali od sreće što ponovno čuju kćerin glas. Prva riječ joj je bila "okay" i nakon 20 godina oduzetosti, ponovno je govorila. Danas govori potpunim rečenicama i kreće se u invalidskim kolicima.

8. Preživjela da osudi monstrume

U dobi od četiri godine djevojčicu Haleigh Poutre je sud oduzeo majci te dodijelio skrbništvo njezinoj teti. Nakon brojnih ozljeda djevojčice, pretpostavljalo se da je teta i njezin muž zlostavljaju, no ništa se nije poduzelo sve dok kao 11-godišnja djevojčica nije završila u bolnici zbog padanja u nesvijest. Nalazi su pokazali da je njezin mozak pretrpio štetu kao da je bila u teškoj prometnoj nesreći te je završila u komi, a pretpostavljalo se kako će ostati u trajno vegetativnom stanju. Njezina se teta u međuvremenu ubila, a tetak je postao zakonski skrbnik koji se borio da Haleigh ne isključe s aparata - jer bi tada bio optužen zbog ubojstva, a ne samo teških ozljeda. Ipak, sud je odlučio kako će se aparati koji ju održavaju na životu ugasiti 18. siječnja 2008. g, no nakon što je to učinjeno Haleigh je čudesno počela disati samostalno. Nakon nekog vremena počela je smiješiti se, mahati, jesti i komunicirati pisanjem. Nakon dvije godine uspjela je svjedočiti protiv tetka koji je dobio 15-godišnju zatvorsku kaznu. U dobi od 16 godina, Haleigh je usvojio bračni par koji nije mogao imati djece.

Izvor: 24sata.hr