6 namirnica koje mogu smanjiti ispadanje kose

namirnice, ispadanje kose

Ako se borite s problemom ispadanja kose, potrebno je i promijeniti prehranu te dodati neke namirnice u svakodnevni jelovnik. Istraživanja su pokazala da promjena nekih prehrambenih navika može smanjiti ispadanje kose.

1. Losos

Kosa se većim dijelom sastoji od proteina zbog čega je važno jesti hranu koja sadrži visoki udio proteina. Na taj se način potiče rast novih vlasi i jača kosa. Proteini su također potrebni za proizvodnju keratina, proteina koji se prirodno nalazi u kosi.

Najbolji izbor proteinske namirnice je losos koji poboljšava zdravlje kose zahvaljujući omega-3 masnim kiselinama i vitaminima koje sadrži.

2. Med

Kada se koristi lokalno, med može poboljšati izgled tanke kose. U jednom istraživanju su sudjelovali ljudi koji su imali seboroični dermatitis i borili se sa ljuskicama, svrbežom i gubitkom kose. Primjenjivali su mješavinu od 90% meda i 10% vode na tjeme svaki drugi dan kroz 4 tjedana. Rezultat toga bilo je poboljšanje u smanjenju gubitka kose.

3. Orašasti plodovi i sjemenke

Jedno istraživanje o ispadanju kose kod žena objavljeno je u siječnju 2015. u časopisu Journal of Cosmetic Dermatology. Ispitanici u istraživanju su 6 mjeseci konzumirali dodatak prehrani koji sadrži omega-3 i omega-6 masne kiseline i antioksidanse. Rezultati su bili izuzetno pozitivni. Nakon 6 mjeseci, 90% ispitanika izvijestilo je o smanjenju gubitka kose, 86% o poboljšanju rasta kose, a 87% o jačanju kose.

Da biste postigli slične rezultate, jedite orašaste plodove i sjemenke bogate omega-3 i omega-6 masnim kiselinama kao što su orasi, bademi, lan, te ulja kao što su sezamovo i ulje sjemenki grožđa.

4. Špinat

Jedna studija je pokazala da žene s problemom gubitka kose imaju značajno niže razine željeza i vitamina D2. Špinat je odličan izbor jer je bogat željezom i vitaminom C koji pomaže u apsorpciji željeza.

5. Kamenice

Cink je vrlo važan mineral za sprječavanje ispadanja kose i njezino jačanje. S obzirom da može usporiti ispadanje kose, preporučuje se njegovo uvođenje u prehranu. Prema National Institutes of Health, kamenice sadrže više cinka po obroku od bilo koje druge hrane. Ostali izvori cinka su orasi, špinat, jaja, sjemenke suncokreta, grašak, pšenične klice, zobene pahuljice i slanutak.

6. Zobene pahuljice

Zobene pahuljice se vrlo često mogu naći za doručak, uz dodatak mlijeka, suhog voća ili orašastih plodova. Imaju velike prednosti za zdravlje i ljepotu, pa tako i za kosu. Zob sadrži vitamin B, cink, bakar i proteine koji su vrlo važni za sprječavanje ispadanja kose.

Izvor: kiwi.hr