5 neobičnih bolova koje uzrokuje korištenje pametnog telefona

istraživanje, hakeri, mobiteli, telefon, poruka, mobiteli, korištenje mobitela, bolovi

Naša tijela nisu "dizajnirana" da stoje pogrbljena prema naprijed i drže telefon u rukama cijeli dan, poručuje Jaime Quinn sa Professional Physical Therapy network-a.

Generacije Blackberry telefona bile su suočene s bolovima u palcu jer je telefon bio konstruiran tako da je palac bio poprilično aktivan pri uporabi te vrste mobilnog aparata. S dolaskom nove generacije telefona, onih pametnih koji su kreirani na principu "touchscreen-a", taj problem je rjeđi, ali ipak postoji jer je palac i dalje u uporabi pri služenju pametnog telefona, pretraživanja teksta, odabira aplikacija na zaslonu i sl.

Bolovi u vratu sve su prisutniji kod osoba koje se intenzivno služe pametnim telefonima. Kako bi gledali u ekran telefona, naginjemo se prema naprijed i pretežito imamo spuštenu glavu jer gotovo nitko ne drži mobitel ispred sebe u visni očiju. Upravo zbog toga sve je više osoba koje se žale na bolove u vratu, kaže Kenneth K. Hansraj, voditelj odjela kirurgije kralježnice u njujorškoj klinici za operaciju i rehabilitaciju kralježnice.

Bol u laktu također se javlja zbog prekomjerne i učestale uporabe pametnih telefona. Držanje lakta u savijenom položaju, dok držite svoj telefon ispred sebe, može oštetiti živce koji prolaze kroz zglobove te uzrokovati bolove i trnce. Mogu se javiti i bolovi u mišićima ruke.

Bolovi u leđima još su jedna od posljedica uporabe pametnih telefona. Kada gledate u ekran ispred sebe, ne naginjete samo glavu prema naprijed i dolje, pomiću se i mišići kralježnice koji u nepravilnom položaju postaju bolni.

Tipkanje na telefonu može uzrokovati i bolove u zapešću ako učestalo tipkate poruke.

Izvor: vecernji.hr