3 važna vitamina za zdravlje probave

neplodnost, hrana, hrana, dijeta, dijeta, hrana, hrana, kuhanje, debljanje, pretilost, hrana, vitamini, vitamin c, zdravlje, gripa, hrana, zdravlje, hrana, mršavljenje, jelo, piće, ljeto, vrućina, hrana, doručak, zdravlje, mršavljenje, kruh, ugljikohidrati, hrana, blagdan, Uskrs, prejedanje, hrana, spavanje, izbjegavanje, hrana, inzulin, zaglupljivanje, šećer, hrana, poskupljenje, život, namirnice, hrana, rok trajanja, namirnice, žensko zdravlje, deset namirnica za žene, hrana, namirnice, Zdrave namirnice, prehrana, zdravlje, Plan jela, Broj obroka, vježbanje, plan za dijetu, štetne nuspojave, dijeta, namirnice, pesticidi, prejedanje, kako spriječiti, prejedanje, blagdani, jelo, dodaci prehrani, manjkavost prehrane, mediteranska prehrana, način prehrane, prehrana, zdravlje, hrana, hrana, jelo, djeca rast, Zdrave namirnice, zdravlje, nezdrave namirnice, vitamini, probava, način prehrane, brza hrana, Hrana bogata proteinima, dodaci prehrani, mozak, Zdrav mozak, uticaj na mozak, omega 3, Omega 3 i

1. Vitamin B

Vitamini B skupine se nalaze u proteinima kao što su riba, perad i mliječni proizvodi, ali i u lisnatom povrću i grahu. Oni pomažu u stvaranju crvenih krvnih stanica i pretvaranju hrane u energiju. Vitamini B skupine su topivi u vodi i trebaju biti dio svakodnevne prehrane. S obzirom da sudjeluju u razgradnji proteina, ugljikohidrata i masti, neophodni su za pravilan rad probave.

Vitamin B1 - također poznat kao tiamin, važan je u metabolizmu ugljikohidrata i reguliranju apetita. Najviše ga ima u cjelovitim žitaricama, mahunarkama i svinjetini.

Vitamin B3 - također poznat kao niacin, važan je za mnoge funkcije probavnog sustava, uključujući metabolizam ugljikohidrata, masti i alkohola. Nedostatak niacina može dovesti do bolesti poznate kao pelagra. Niacin se može naći u gljivama, lisnatom zelenom povrću, ribi i mesu.

Vitamin B6 - također poznat kao piridoksin, pomaže probavnom sustavu u razgradnji proteina. Možemo ga naći u mesu, ribi, jajima, mlijeku, špinatu, krumpiru.

Vitamin B7 - također poznat kao biotin, pomaže probavnom sustavu u proizvodnji kolesterola i razgradnji proteina, ugljikohidrata i masnih kiselina. Namirnice koje sadrže vitamin B7 su cvjetača, jetra, mrkva, gljive, sir i banane.

Vitamin B12 - također poznat kao kobalamin, pomaže u proizvodnji crvenih krvnih stanica, štiti srce i živčani sustav, a neka istraživanja pokazuju da pomaže u borbi protiv raka debelog crijeva i prevenciji Crohnove bolesti. Ima važnu ulogu u procesu pretvorbe ugljikohidrata u glukozu. Može se naći u namirnicama životinjskog podrijetla kao što su meso, riba, mlijeko i jaja.

2. Vitamin C

Vitamin C mnogi ljudi vežu za jačanje imuniteta i sprječavanje prehlada, no ovaj vitamin ne služi samo tome. On pomaže u probavi i apsorpciji željeza. Vitamin C pomaže tijelu proizvesti dovoljno kolagena za održavanje tkiva probavnog trakta. Možemo ga naći u agrumima, crvenoj paprici, crnom ribizu, kiviju, kelju, brokuli, kupusu, šipku, špinatu.

3. Vitamin D

Vitamin D pomaže tijelu apsorbirati kalcij i igra ključnu ulogu u funkcioniranju živca, mišića i imunološkog sustava. Studija iz 2015.godine navodi da su zdrave razine vitamina D povezane sa smanjenim rizikom od raka debelog crijeva.

Izvor: kiwi.hr