Zaklada Billa Gatesa donirala sveučilištu Stanford 50 milijuna dolara za razvoj cjepiva

Bill Gates, Bill Gates, Melinda Gates , zaklada obitelji Gates, Bill Gates, Bill Gates, lista, najbogatiji milijarderi
Tih pedeset milijuna dolara sveučilište će dobiti u idućih deset godina da osnuje Stanfodrski imunološki centar za ljudske sustave, kaže se u priopćenju Zaklade.

"Bolesti poput dječje paralize i ospica danas je lako spriječiti, ali znanstvenici se ne uspijevaju izboriti protiv HIV-a i malarije", kaže se u priopćenju.

Sveučilište je objavilo da su glavne prepreke za razvoj novih cjepiva trošak i vrijeme istraživanja. Gatesova zaklada pomoći će im da odrede koja cjepiva najviše obećavaju i njih podvrgnu kliničkim ispitivanjima.

"Trebamo novu generaciju cjepiva i novi pristup cijepljenju", rekao je Mark Davis, profesor s medicinskoga fakulteta na Stanfordu koji će voditi novi centar.

Gatesova zaklada dala je tih pedeset milijuna dolara u trenutku kad je u epidemiji ospica zaraženo više od 90 ljudi u Kaliforniji i drugdje u SAD-u, a vjeruje se da je najveći broj slučajeva povezan s posjetom jedne zaražene osobe Disneylandu.

Stručnjaci mole roditelje da cijepe djecu protiv te veoma zarazne bolesti, a nova je epidemija ponovno skrenula pozornost i na snažan antivakcinacijski pokret koji izbjegava cijepljenje zbog straha od potencijalnih nuspojava.

Gatesovu zakladu sa sjedištem u Seattleu osnovali su milijarder i osnivač Microsofta Bill Gates i njegova žena Melinda, radi borbe protiv bolesti i siromaštva diljem svijeta.

Hina