Što vidite na slici? Slavna optička varka otkriva važan dio vaše osobnosti

rubinova vaza, tumačenje slike
Osmislio ju je danski psiholog Edgar Rubin još davne 1915. godine na temelju sličnih francuskih crteža iz 18. stoljeća kako bi ukazao na zanimljiv način na koji percipiramo prostor oko sebe.

Rubinova vaza je dvodimenzionalna slika koja u sredini pokazuje vazu. Oblik je takav da na njenom obrisu možemo vidjeti dva lica iz profila kontrastne nijanse koja su postavljena sa svake strane.

Likovnjaci nazivaju pozitivnim prostorom mjesto koje zauzima vaza, dok su ‘lica' dio negativnog prostora. Iz njihovog kuta ova je vaza odličan primjer kako negativan prostor može biti jednako zanimljiv u likovnom smislu kao i pozitivan prostor, donosi zadovoljna.hr.

Psihološko tumačenje Rubinove vaze

Psiholozi su na temelju iste slike zaključili da ljudski mozak ne može istovremeno percipirati motiv i pozadinu. Većina ljudi prvo će ugledati vazu, a kada ‘odfokusiraju' pogled vidjet će lica.

No nitko nije sposoban vidjeti obje stvari istovremeno što je process koji se odvija uz snažnu uključenost kortikalnog dijela mozga. Slike poput Rubinove vaze pokazuju da su naše percepcije aktivne i organizirane, te da mi nismo samo pasivni primatelji osjetilnih podražaja. Pogledajte i u ovu optičku iluziju, pa otkrijte kakava ste osoba.

Slika razotkriva karakter osobe

Moderna i alternativna tumačenja Rubinove veze govore da zadržavanje fokusa na motiv i pozadinu otkriva dio karaktera pojedinca, odnosno stanju uma u koji se isti nalazi.

Osobe čiji se fokus zadržava na sredini slike, odnosno na vazi smatraju se odgovorim pojedincima koji slijede pravila kako bi došli do cilja.

S druge strane, osobe kojima se fokus skriva na periferiji, odnosno licima, ne bježe od konfrontacija i sukoba u stvarnom životu, te su pojedinci koji su skloniji nalaženju kreativnih načina za rješenje svojih problema.